Vom cumpăra pungi mai ieftine? Ecotaxa a scăzut la jumătate

Începând cu data de 21 iulie ecotaxa aplicată pungilor de plastic scade de la 0,2 RON la 0,1 RON pe unitate de produs, în urma publicării în Monitorul Oficial a Legii nr. 167/2010. Ecotaxa a fost introdusă, începând cu data de 1 ianuarie 2009, prin OG nr. 25/2008 şi se constituie drept venit la Fondul de Mediu.

Astfel, dacă o sacoşă de dimensiuni mici, cum sunt cele care ni se înmânează la farmacie, ieşea pe poarta fabricii la preţul de 0,26 RON, din care 0,2 reprezenta ecotaxa, iar 0,06 RON – costul de producţie, rezultă că statul încasa o sumă de trei ori mai mare decât producătorul din comercializarea unui astfel de ambalaj.

Începând cu 21 iulie 2010, o astfel de sacoşă costă 0,16 RON.

„Această modificare este foarte binevenită şi îi va bucura în special pe clienţii noştri care îşi vor reduce astfel costurile cu ambalajele. Noi am modificat deja preţurile în contabilitate şi rămâne ca în cursul acestei după-amieze (n.r. joi, 22 iulie) să operăm modificările şi în oferte”, ne-a declarat Tiberiu Stoian, director executiv al SC Reklama Shop Packaging SA Iaşi.

Ecotaxa în sumă fixă, incorectă

Întreprinzătorul privat ieşean ne-a dezvăluit că producătorii de mase plastice din România, prin intermediul Asociaţiei SPAPLAST, au sesizat Legislativul ţării să urgenteze adoptarea Legii de modificare ecotaxei, pe care o consideră foarte mare şi incorect aplicată.

„Noi nu suntem împotriva ecotaxei ci doar împotriva caracterului său fix, indiferent de nivelul de poluare al ambalajului respectiv. Nu este normal ca pentru o punguţă de farmacie să se perceapă aceeaşi taxă ca pentru o sacoşă mare, cum sunt cele de la magazinele de încălţăminte. Aceasta întrucât, în situaţia în care ar ajunge în mediu, nivelul de poluare ar fi diferit”, ne-a explicat Stoian.

Acesta a dat exmplul taxei verzi aplicată gradual electrocasnicelor, în funcţie de volumul şi gradul de poluare al aparatelor.

„Să luăm exemplul taxei verzi. Pentru un aparat foto se plăteşte o taxă mult mai mică decât pentru un frigider şi aşa este şi normal”, a plusat managerul SC Reklama Shop Packaging SA Iaşi.

 

Producătorii propun taxarea la kilogramul de ambalaj

Producătorii din cadrul Asociaţiei SPAPLAST, au propus Legislativului să impună o ecotaxă aplicabilă la kilogramul de ambalaje livrate, însă reprezentanţii statului nu au ţinut cont de sugestiile acestora.

„Am considerat că această formulă de taxare ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al impactului ecologic, dar şi al modului de evidenţiere şi plată. Cu toate acestea, nu s-a ţinut cont de sugestia noastră. Însă, având în vedere că acest act normativ a apărut în altă formă, nu avem ce face decât să-l aplicăm întocmai, cu speranţa că, până la urmă se va ţine cont şi de părerea noastră, a celor direct implicaţi în producerea acestor ambalaje”, a precizat în încheiere Tiberiu Stoian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata