Vot final luni, 10 mai, la Senat, pe legea unitară a pensiilor

Votul final pe Legea unitară a pensiilor va fi dat luni, 10 mai, potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată cu Legea unitară a pensiilor, proiectul având termen de adoptare tacită luni, 10 mai.

Senatul a adoptat, miercuri, 5 mai, mai multe amendamente la legea unitară a pensiilor, iniţiate de grupul PSD, care prevăd ca vârsta standard de pensionare pentru cadrele militare şi personalul din sistemul de siguranţă naţională să fie de 55 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare de 15 de ani şi cel complet de 25 de ani”.

Conform amendamentelor adoptate, creşterea stagiului minim de cotizare în specialitate se realizează conform unei eşalonări prevăzute într-o anexă la lege.

Amendamentele, care modifică articolul 54, alineatele 1, 2 şi 3, au fost susţinute şi de grupul de senatori independenţi.

Comisia de muncă a Senatului a întocmit, în aprilie, un raport de admitere cu amendamente, pentru înregistrându-se patru voturi ale senatorilor PDL şi UDMR şi trei împotrivă – PSD şi PNL.

Principalul amendament adus proiectului legii pensiilor este cel care stabileşte că valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai puţin de 45% din salariul mediu brut pe economie. Acest amendament a fost introdus de senatorii Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordoş (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL).

În cadrul dezbaterilor din comisie, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, le-a explicat senatorilor că o asemenea măsură nu este sustenabilă. „Nicăieri în lume pensiile nu se calculează raportat la salariu”, a explicat Şeitan.

Potrivit proiectului întocmit de Guvern, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei şi se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

Începând cu 2021, valoarea punctului de pensie se va majora anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se va adăuga 45% din creşterea reală a salariului mediu brut realizată pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a salariului mediu brut, luat în considerare la majorarea anuală a valorii punctului de pensie, se va reduce gradual cu câte cinci procente în fiecare an.

Senatorii PNL şi PSD s-au arătat nemulţumiţi de forma în care va ajunge proiectul legii unitare a pensiilor în plen.

Social-democratul Alexandru Cordoş a afirmat că PSD nu va vota varianta comisiei, considerând-o neconstituţională. Social-democraţii sunt hotărâţi să conteste legea pensiilor la Curtea Constituţională dacă aceasta va fi votată în Senat în forma actuală, pe motiv că nu se respectă principiul neretroactivităţii legii.

Şi senatorul PNL Minerva Boitan a precizat că nu agreează raportul final, deoarece nu reflectă toate solicitările membrilor grupului liberal.

Preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, deputatul PNL Victor Paul Dobre, a declarat că, potrivit simulărilor pe baza proiectului legii pensiilor, toate pensiile speciale vor avea scăderi importante.

Comisia de apărare a Senatului a adoptat un amendament la legea sistemului unitar de pensii prin care se diminuează efectele scăderii pensiilor militarilor.

Potrivit preşedintelui comisiei, Teodor Meleşcanu, amendamentul vizează o modificare a articolului 172 din lege, urmărind introducerea unor majorări de punctaj, astfel ca până în 2025 să fie diminuat impactul negativ al scăderii pensiilor.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a anunţat că nu va susţine niciodată diminuarea pensiilor militare şi va face toate demersurile în Parlament pentru menţinerea acestora la actualul nivel.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi el că are o părere „proastă” despre posibilitatea micşorării pensiilor militarilor, prin aplicarea viitoarei legi a pensiilor din sistemul public, subliniind că va avea acest lucru în vedere când va primi actul normativ la promulgare.

Guvernul a adoptat pe 10 februarie proiectul legii pensiilor, solicitând Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă, lucru care nu a fost aprobat însă de Biroul Permanent al Senatului.

După votul din plenul Senatului, legea unitară a pensiilor urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, Cameră decizională în acest caz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata