Votul prin corespondenţă se aplică la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare

Votul prin corespondență se va aplica la alegerile parlamentare, prezidențiale și europarlamentare iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, prevede proiectul de lege pe această temă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Astfel, textul propus de AEP și însușit de membrii Comisiei pentru cod electoral prevede că exercitarea dreptului de vot prin corespondență se aplică în cazul alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, la alegerile pentru președintele României și la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care dorește să-și exercite dreptul de vot prin corespondență se poate înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență prin cerere scrisă, datată și semnată, depusă personal sau transmisă prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și o copie a actului de identitate.

De asemenea, se poate înscrie prin intermediul formularului electronic pus la dispoziție online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reședință unde locuiește, precum și a unei cereri scrise, semnate și datate.

Alegătorul va primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior și certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opțiunea sau opțiunile de vot, după caz, certificatul de alegător și instrucțiunile privind exercitarea dreptului de vot.

Compania Națională „Poșta Română” ar asigura trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor. Plicurile exterioare trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora cu 3 zile înaintea votului, când vor fi desigilate.

Buletinul de vot prin corespondență constă dintr-o singură foaie, care conține un singur candidat sau listă de candidați, după caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata