Vrei să lucrezi în condiţii excelente? Află cum te angajezi în ţările nordice

– Salariile mari si conditiile de munca excelente au transformat tarile nordice in preferatele muncitorilor romani, chiar daca angajatorii de aici sunt renumiti pentru rigiditatea lor.

Aproape 100.000 de romani au incercat sa se angajeze intr-una din aceste tari in primele sase luni ale anului si doar 10% au obtinut un contract. Altii 10.000 urmeaza sa plece pana la sfarsitul anului prin agentiile de recrutare.

Marea problema e ca tari precum Suedia sau Norvegia nu ne sunt apropiate din punct de vedere lingvistic, iar cunoasterea unei limbi nordice pe langa obligatoria engleza este o conditie de baza de cele mai multe ori.

„Joburile din tarile nordice sunt cele mai atractive deoarece au cele mai mari salarii”, ne-a spus Calin Stefanescu, directorul portalului Tjobs. „Munca in sine e destul de grea si solicitanta pentru ca se respecta foarte mult programele de lucru. Orele fixe, pauze foarte stricte, nu se accepta intarzieri, nu se accepta nerespectarea normelor. Au reputatia de a fi foarte rigizi”, a adaugat acesta pentru Ziare.com.

Cei mai cautati sunt specialistii din industrie, precum sudori, instalatori si tubulatori, salariile oferite acestora fiind de cateva mii de euro. Si pentru asta, romanii nici nu au nevoie de prea multe documente pentru a lucra legal.

Sunt peste 10.000 de pozitii care vor aparea la inceputul lunii noiembrie. Deja sunt avansate discutiile sa se faca o oferta pentru piata din Romania. Cred ca in septembrie se finalizeaza partea de contracte si in noiembrie agentii din Romania vor avea acces la aceste joburi”, a mai declarat Calin Stefanescu.

 

Salariul mediu din Norvegia e de 4.400 de euro

In cazul Norvegiei, obtinerea unui loc de munca este conditionata de obtinerea unui permis de sedere cu drept de munca. Autorizatia de munca poate fi ceruta fie de la reprezentantele autoritatilor norvegiene din Romania, fie de la comisariatele de politie norvegiene. De asemenea, angajatorul din Norvegia poate sa ceara permisul pentru angajatul sau.

Permisul nu poate fi, insa, cerut decat atunci cand exista cel putin o oferta de angajare sigura, pentru un post cu norma intreaga.

Permisul de sedere nu este legat de un anumit tip de munca, de competentele profesionale sau de un anumit loc de munca, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de o noua cerere in cazul unui loc de munca nou.

Legislatia norvegiana nu prevede necesitatea asigurarii unui salariu minim pe economie, dar salariul luna mediu din 2009 era, in general, de 35.200 coroane norvegiene, adica de peste 4.400 euro.

Continuarea în Ziare.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata