Vreme oscilantă cu valori termice pozitive, în intervalul 16-29 noiembrie; ploi în întreaga ţară din 18 noiembrie

29

Regimul termic anunțat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni va fi oscilant, cu vreme în general caldă pentru această lună, iar probabilitatea de precipitații va apărea, la nivelul întregii țări, începând din 18 noiembrie, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 16 – 29 noiembrie 2015.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă și se vor înregistra medii ale maximelor termice de 15 — 17 grade. La finalul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea, maximele termice vor deveni apropiate de normele climatologice, iar media regională se va situa în jurul valorii de 8 grade. Către sfârșitul perioadei de prognoză regimul termic va marca o scădere și media maximelor va fi de 4 — 5 grade. Mediile minimelor se vor situa între 5 și 7 grade pe tot parcursul primei săptămâni, apoi vor scădea, iar în intervalul 24 — 29 noiembrie se vor menține constante, în jurul valorii de zero grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată între 20 și 29 noiembrie, iar pe 21 și 22 noiembrie cantitățile de apă vor fi mai importante și ploile se vor semnala pe arii extinse.

În Crișana, până în jurul datei de 20 noiembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 14 — 16 grade ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior, între 22 și 24 noiembrie, regimul termic va marca o scădere, spre valori diurne de aproximativ 6 grade. Procesul de răcire va continua, iar de la jumătatea celei de-a doua săptămâni și până la sfârșitul intervalului de prognoză mediile regionale se vor situa în jurul a 4 grade, caracterizând o vreme ușor mai rece decât în mod obișnuit la final de noiembrie. Mediile temperaturilor minime se vor încadra între 4 și 6 grade pe tot parcursul primei săptămâni, iar în a doua săptămână vor scădea spre valori ușor negative, cuprinse între minus două și zero grade. Va ploua slab, local în jurul datei de 18 noiembrie, iar începând cu data de 20 noiembrie ploile se vor semnala pe arii extinse. Pe 21 și 22 noiembrie se pot cumula cantități de apă mai importante.

În Transilvania, prima săptămână a intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme caldă pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime între 12 și 14 grade. Apoi, între 21 și 23 noiembrie, vremea se va răci. Prin urmare, pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, maximele termice mediate pe toată regiunea, situate între două și 4 grade, vor fi ușor mai coborâte decât normalul perioadei respective. Regimul termic nocturn va avea ușoare variații pe parcursul primei săptămâni, situându-se, în medie, între 3 și 5 grade, iar în a doua săptămână va fi caracterizat prin medii negative de la—4 la minus două grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 20 noiembrie, iar între 21 și 24 noiembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

În Maramureș, în primele 5 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice de la 12 până la 14 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Pe 21 și 22 noiembrie vremea se va răci, astfel că, pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori situate între 3 și 5 grade, mai scăzute decât normele climatologice ale ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, în general, între 4 și 6 grade pe parcursul primei săptămâni, apoi vor marca o scădere semnificativă și, între 24 și 29 noiembrie, mediile valorilor minime vor fi negative, situate între—3 și—1 grad. Va ploua pe arii extinse în jurul datei de 18 noiembrie, iar apoi probabilitatea pentru precipitații frecvente va fi în creștere începând cu data de 20 noiembrie. Între 20 și 22 noiembrie cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

În Moldova, vremea se va menține caldă pentru această perioadă pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, cu valori medii ale maximelor diurne situate între 11 și 14 grade și ale minimelor nocturne între 3 și 6 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va marca o scădere, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit la sfârșit de noiembrie. Astfel, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 și 6 grade, în timp ce temperaturile minime vor fi între minus două și zero grade Celsius, între 24 și 29 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 20 noiembrie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

În Dobrogea, vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului în intervalul 15-23 noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 15 — 16 grade și ale celor minime de 6 — 8 grade, cu excepția zilei de 17 noiembrie, când regimul termic va fi cu aproximativ 4 grade mai scăzut. Începând cu 24 noiembrie, temperatura aerului va scădea ușor de la o zi la alta, astfel încât spre sfârșitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii noiembrie. Prin urmare, maximele diurne vor fi, în medie, de 8 — 10 grade, iar minimele nocturne de două până la 4 grade Celsius. Începând cu data de 22 noiembrie, va ploua aproape în fiecare zi, la nivel local, dar cantitățile de apă nu vor fi însemnate.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, iar media maximelor diurne la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul valorii de 16 grade, mai puțin în data de 17 noiembrie, când va fi mai răcoare. Tot între 16 și 22 noiembrie, temperaturile minime nocturne se vor situa în jurul valorii de 5 grade, după care vremea se va răci, astfel încât între 24 și 29 noiembrie regimul termic diurn va fi caracterizat de medii ale maximelor de 6 — 8 grade, în timp ce minimele se vor încadra între—1 și două grade, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. După data de 21 noiembrie, aproape în fiecare zi, vor fi ploi la nivel local, în general slabe cantitativ.

În Oltenia, în prima săptămâna a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 14 — 16 grade și ale temperaturilor minime situate în jurul valorii de 6 grade. Între 22 și 24 noiembrie vremea se va răci, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză regimul termic se va menține mai scăzut decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii noiembrie, cu valori medii diurne de 5 — 6 grade și nocturne în jurul limitei de îngheț, respectiv zero grade.
După data de 21 noiembrie se vor semnala ploi la nivel local aproape în fiecare zi, dar acestea vor fi, în general, slabe cantitativ.

La munte, în prima săptămână a intervalului vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime situate, în general, între 6 și 8 grade și ale temperaturilor minime de zero și două grade Celsius. Pe 23 noiembrie vremea se va răci, astfel încât, în intervalul 24-29 noiembrie, valorile termice diurne se vor situa, în medie, în jurul valorii de zero grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de aproximativ—6 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 20 noiembrie. Acestea vor fi, în general, slabe, cu excepția zilelor de 21 și 22 noiembrie, când se pot cumula cantități de apă mai însemnate.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)