Warren Buffet şi Bill Gates fac un apel la bogaţii lumii să cedeze 50% din averea lor

– Warren Buffet şi Bill Gates revoluţionează domeniul acţiunilor umanitare: ei vor să-i convingă, unul câte unul, pe cei 400 de miliardari din clasamentul Forbes să-şi aloce 50% din averi combaterii foametei sau sida. Astfel s-ar putea câştiga 600 de miliarde de dolari, scrie site-ul lesquotidiennes.com.


Bill Gates
, fondatorul Microsoft, a făcut chiar mai mult: el a cedat 95% din avere, estimată la 53 de miliarde de dolari, fundaţiei pe care o are cu soţia sa, Melinda, şi care luptă pentru sănătatea populaţiilor din ţările din Sud, împotriva malariei şi a sida ori pentru alfabetizare.

Warren Buffet (47 miliarde de dolari), patron al grupului de investiţii Berkshire Hathaway, este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă. Şi el a renunţat la 99% din avere, fondurile fiind destinate îndeosebi Fundaţiei Gates. Întrebat încă din 1986 de revista Fortune dacă dorea să-şi lase toate miliardele copiilor săi, el a răspuns: ‘În niciun caz!’

Gates şi Buffet (al doilea şi respectiv al treilea din cei mai bogaţi oameni din lume) consideră că urmaşilor lor le vor fi mai mult decât suficienţi 1-5% din bani pentru a trăi confortabil. Ei cred că imensa majoritate a averii lor trebuie să revină omenirii în suferinţă. În ultima sa ediţie, revista Fortune prezintă incredibila iniţiativă a celor doi miliardari americani. De un an, ei se întâlnesc regulat cu cei mai bogaţi americani (George Soros, Oprah Winfrey, Ted Turner sau Michael Bloomberg).

Împreună, cele mai bogate 400 de familii din Statele Unite din celebrul clasament Forbes totalizează 1.200 miliarde de dolari. Warren Buffet, Bill şi Melinda Gates au ajuns la o concluzie matematică: ‘Dacă fiecare din aceşti milionari acceptă să-şi doneze jumătate din avere unor opere de binefacere, în timpul vieţii sau după moartea lor, am ajunge la o sumă imensă.’ Unii din prietenii lor, cum ar fi Eli Broad, cofondator al societăţii imobiliare Kaufman&Broad, sau fostul patron al Cisco Systems, John Morgridge, au acceptat deja să-şi doneze o parte din avere.

Realitatea este că, potrivit celor mai recente date ale fiscului american (IRS, Internal Revenue Service), cele mai bogate 400 de familii din Statele Unite n-au oferit decât 11 miliarde de dolari ONG-urilor, dintr-un ‘salariu’ anual de 138 de miliarde de dolari, adică doar 8%. Este foarte puţin, cu atât mai mult cu cât, ca şi în Elveţia şi Franţa, donaţiile în scopuri umanitare sau de mediu sunt în întregime deductibile din impozit.

Prin urmare, Warren Buffet şi Bill Gates au pornit la vânătoare de milionari pentru ‘a schimba faţa lumii’. Primul miliardar vizat este David Rockefeller, moştenitorul unei averi imense. Nu se ştie încă ce răspuns a dat apelului celor doi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata