Washington D.C., capitala SIDA

 
Washington din Districtul Columbia, oras cu populatie majoritar de culoare si care este folosit drept sediu al guvernului federal al SUA, nu inseamna doar suprafata ingrijita de la Casa Alba, ci si o localitate care detine cel mai mare procent de persoane infectate cu HIV, cifre ce pot fi comparate doar cu Uganda si Kenya, noteaza ziarul ABC.
Imaginea populara a capitalei SUA este cea a unui oras monumental, birocratic, destul de ordonat si care graviteaza in jurul Casei Albe. Dar suprafata urbana a Washingtonului, din Districtul Columbia , nu este la fel de agreabila.  
 
Având in vedere ca sediul guvernului federal, inconjurat de statele   Maryland si Virginia – cu o populatie ce numara 600.000 de locuitori dintre care 55% sunt afro-americani – se confrunta cu problemele comparabile cu cele din in lumea a treia.
Ultimul document care a infatisat mizeria deloc telegenica a Washingtonului este un raport epidemiologic realizat de biroul municipal de lupta impotriva SIDA.
 
Potrivit rezultatelor prezentate saptamâna aceasta, cel putin 3% dintre locuitorii din Districtul Columbia sunt bolnavi de SIDA ori sunt purtatori ai virusului HIV. O adevarata plaga care afecteaza deja  1%    din populatie, cifra considerata din punct de vedere al sanatatii publice drept o epidemie generalizata si grava.
 
Potrivit  explicatiilor  medicului  Shannon  Hader,  directoare  a  biroului  SIDA/HIV  din Washington, „procentele noastre sunt mai mari decât cele din Africa Occidentala”. Specialista care a ajuns sa lucreze in Zimbabwe in calitate de cooperanta la Centrul pentru Controlul Maladiilor, a recunoscut ca Washingtonul prezinta nivele de contagiere „comparabile cu cele inregistrate in Uganda si in unele parti din Kenya”.
 
Altfel spus, procente similare celor din lumea a treia: 3.000 de persoane infectate la fiecare 100.000 de locuitori cu vârste de peste 12 ani. Doctorita Hader a semnalat, de asemenea, ca 3% este probabil o cifra conservatoare. Cu estimari care vizeaza de fapt o realitate de  5%. Si, pentru a complica si mai mult situatia, epidemia de SIDA din Washington a avansat pe toate fronturile posibile afectând categorii precum homosexuali, heterosexuali sau dependenti de  droguri.  Desi cu unele diferente, prevaleaza  mai ales  in rândul populatiei de  culoare  heterosexuala  de  vârsta  oarecum avansata, cu o rata de contagiere de 7%.
 
Reputatul doctor Anthony Fauci, director al programului de combatere a bolilor infectioase din cadrul Institutului Nationale de Sanatate, a calificat aceste date din capitala, ca „foarte, foarte deprimante, in special in fata impactului profund al virusului HIV asupra minoritatilor rasiale; pe de alta parte, trebuie amintit ca cifrele prezentate de Washington se bazeaza doar asupra acelor persoane care au venit la centrele medicale pentru a fi diagnosticate”.
 
Primarul, Adrian Fenty, un fel de versiune locala a lui Barack Obama, a calificat aceste date 3. 000 de infectati la fiecare 100.000 de locuitori mai mari de 12 ani – drept un semnal de alarma fata de una din cele mai grave probleme ale capitalei. Care este o jurisdictie municipala ce depinde pentru multe chestiuni direct de Congresul SUA. Fara a lipsi reprosurile ca, de exemplu, a lipsei de finantare federala timp de aproape zece ani pentru a facilita seringi de unica folosinta drogatilor.
 
Primarul Fenty a  recunoscut responsabilitatea  autoritatilor, dar  a  tinut sa  sublinieze  ca epidemia SIDA din Districtul Columbia este si o chestiune de responsabilitate individuala. Potrivit primarului, negru, tânar si membru al Partidului Democrat, „avem aceasta problema care ne afecteaza pe noi toti, oamenii sunt avertizati asupra gravitatii situatiei, dar se pare ca le intra pe-o ureche si la iese pe cealalta”.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata