WWF: România trebuie să redea spaţiu Dunării pentru a evita inundaţiile

România trebuie să redea spaţiu Dunării, refăcând zone de deversare a apelor fluviului cu scopul de a evita repetarea unor inundaţii devastatoare precum cele care afectează ţara de la sfârşitul lunii iunie, a estimat Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

Inundaţiile care au lovit România de la 21 iunie au luat viaţa a 25 de persoane şi au provocat pagube evaluate la mai multe zeci de milioane de euro.

Diguri de urgenţă au fost ridicate pentru a proteja oraşul Galaţi, pe Dunăre, chiar dacă creşterea apelor aşteptată sâmbătă ar urma să fie mai mică decât s-a estimat, potrivit ultimelor previziuni.

‘Intervenţiile umane în luncile Dunării şi ale afluenţilor săi au mărit frecvenţa inundaţiilor şi au agravat pagubele cauzate’, estimează Orieta Hulea, director al programului Dunăre-Carpaţi în cadrul WWF.

Numeroase spaţii din apropierea Dunării, care puteau servi ca spaţii de deversare în caz de creştere a nivelului apelor, au fost transformate în terenuri agricole sau în zone construibile.

Potrivit unui studiu realizat de WWF după dramaticele inundaţii din 2006, ‘70% din zonele inundabile ale Dunării Inferioare s-au pierdut şi capacitatea de retenţie a fluviului a scăzut în mod deosebit’.

WWF cheamă guvernul român să ducă la bun sfârşit ‘cel puţin un proiect de refacere a zonelor inundabile până în 2015’.

Rolul important al zonelor inundabile în prevenirea inundaţiilor a fost subliniat de mai mulţi ani de Olanda. După creşterile devastatoare ale mai multor râuri în 1993 şi 1995, autorităţile olandeze au decis că este ‘imposibil să se înalţe digurile la nesfârşit’ şi au instituit un plan naţional intitulat ‘spaţiu pentru râu’, adaugă sursa citată.

Dunareainundatiipagubespatiu pentru rauzone inundabile
Comentarii (0)
Adaugă comentariu