Cum a reuşit Polonia să aibă creştere economică în 2009: a ştiut să folosească fondurile europene

Economia Poloniei nu ar fi dus-o atât de bine în 2009 dacă nu existau fonduri europene care să o ajute, arată două studii citate de Warsaw Business Journal.

Conform simulărilor celor două studii – unul pregătit de Institutul pentru Cercetări Structurale (IBS) şi unul realizat de o echipă internaţională de cecrcetători angajată de Comisia Europeană – PIB-ul ar fi fost cu 50% mai mic, în cazul în care nu ar fi fost folosite la maxim fondurile europene, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, dacă anul trecut PIB-ul Poloniei a crescut cu 1,8%, studiul IBS arată că această creştere s-ar fi situat la 1,2%, în timp ce studiul CE indică o creştere de 0,8% în lipsa utilizării fondurilor eueopene.

Conform cele două studii, fondurile europene vor participa cu 0,7-0,9 puncte procentuale la PIB-ul Poloniei în 2011 şi cu 0,9 puncte procentuale la cel din 2012.

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, care se află la Bucureşti pentru o nouă rundă de discuţii cu autorităţile române, a declarat luni că este îngrijorat în legătură cu incapacitatea României de a atrage fondurile alocate de UE, în prezent gradul de absorbţie a acestora ridicandu-se la aproximativ 10%.

România are la dispoziţie până în 2013 fonduri europene structurale şi pentru agricultură în valoare de 20 mld. euro, din care în buzunarele beneficiarilor au intrat aproape 2 mld. euro.

Cu toate că încă din 2008 beneficiarii au putut depune proiecte, principala problemă a apărut în evaluarea dosarelor care a durat până la un an de zile pentru anumite proiecte, întârziere care a fost pusă pe seama lipsei de personal din cadrul autorităţilor care gestionează banii de la UE.

Citește și
1 Comentariu
  1. SUCA spune

    ALTII STIU SA COORDONEZE ACEST „DUTE-VINO” ECONOMIC NUMIT COMUNITATE EUROPEANA; LA ROMANICA SE FURA CA-N CODRU, IAR DE VOR ACCESA FONDURI D-ASTEA….”EUROPEENE”:ESTE-A NU LI POTI FURA; I-I INTREABA MUSTACIOSUL DE EVROPEAN CE FACU-SI CU IELE: HEHEHHEHEHEHEHEH; CONCLUZIE: E O DEZORDINE SI DEBANDADA IN ROMANIA DE NUMAI PITICUL PORNO SI ….WHATEVER…ISI POATE DESFASURA ACTIVITATEA…….CEI CE TREBUIE SA COORDONEZE TARA ASTA CATRE PROGRES, MAI MULT O REGRESEAZA SI SE FURA DIN BUGETUL DE STAT CA-N CODRU…………SCURT, PE DOI !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata