Zaharescu (ARPIM), despre lista compensatelor: Situaţia este dezamăgitoare pentru pacienţi şi producătorii de medicamente

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, consideră că situația privind lista medicamentelor compensate și gratuite este una „dezamăgitoare” întrucât, după o primă etapă de evaluare a medicamentelor, au fost avizate favorabil „doar 10 dosare din 160 câte au fost depuse”.

„Situația este dezamăgitoare atât pentru pacienți, cât și pentru producătorii de medicamente. După o primă etapă de evaluare a medicamentelor, a dosarelor care au fost depuse, doar 10 dosare să fie avizate favorabil din 160 considerăm că este mult prea puțin. Faptul că este necesară o reanalizare a metodologiei după care au fost evaluate este îmbucurător, dar sunt o serie întreagă de elemente care trebuie să fie luate în considerare pentru ca să putem să avem o analizare justă și corectă a dosarelor care sunt depuse”, a spus Zaharescu.

El și-a manifestat speranța ca legislația referitoare la acordurile cost-volum să fie finalizată într-un interval de timp „acceptabil” astfel încât pacienții să poată avea la dispoziție „măcar la începutul anului viitor” medicamentele de care au nevoie.

„Sperăm ca legislația referitoare la acordurile cost-volum să fie finalizată într-un interval de timp acceptabil în așa fel încât măcar la începutul anului viitor să putem să punem la dispoziția pacienților medicamentele de care au atâta nevoie. Suntem în octombrie și încă nu avem legislația pe acordurile cost-volum”, a spus Dan Zaharescu.

În opinia sa, încheierea unor acorduri cost-volum nu este un proces care să poată să fie derulat în două sau trei zile, fiind necesare aprobări la nivelul companiilor. „Procesul este unul mult mai îndelungat și trebuie să fim realiști din acest punct de vedere”, a atenționat reprezentantul ARPIM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata