Zaharescu (ARPIM): Nu există cadru legal pentru introducerea în lista de compensate a 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare

27

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) salută decizia Ministerului Sănătății de a introduce în sistemul de medicamente compensate începând cu luna mai a celor 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, susținând însă că în acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în lista de medicamente compensate și gratuite.

“Observația principală este că în acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în listă și tocmai asta am cerut, ca acest cadru legal să fie creat, tocmai pentru a nu exista un precedent în acest sens. Hotărârea de guvern nu acoperă cadrul legal, pentru că nicăieri în Legea 95 sau în legislația elaborată până acum nu se menționează faptul că medicamentele orfane au prioritate în fața celorlalte medicamente. Guvernul poate printr-o decizie să introducă aceste medicamente, dar undeva în lege trebuie să fie scris că medicamentele orfane au o prioritate în fața celorlalte medicamente. În mod normal ar trebui să existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienți”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, în cadrul unei dezbateri organizate luni de Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, președintele ANM, Marius Savu, a afirmat că în cursul acestei săptămâni va fi publicat un ordin în privința includerii sau excluderii medicamentelor pe/de pe lista de medicamente compensate și gratuite.

“În cursul acestei săptămâni, miercuri, probabil, sau cel mai târziu joi, un nou ordin va fi publicat, care va include tot ce înseamnă parte de transparență, predictibilitate referitor la includere, dar și menținere și excludere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite”, a spus Savu.

El a precizat că din iunie pacienții vor avea acces la aceste medicamente noi, iar până cel târziu în luna octombrie “și restul procedurilor să fie îndeplinite pentru o nouă listă de medicamente compensate și gratuite”.

Savu a declarat că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule “este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârșitul anului”.

“O primă evaluare este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârșitul anului, spun o primă evaluare pentru că s-ar putea să avem și surpriza să fie nevoie de mai mulți bani, însă până la urmă sunt convins că fondurile vor fi găsite atâta timp cât medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”, a afirmat Savu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a precizat că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienți în tratamentul bolilor rare în special în oncologie pentru cancerele hematologice și epilepsie.

El a explicat că medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producătorii de medicamente efectuează studii clinice costisitoare și care nu se regăsesc pentru pacienți într-o desfacere foarte mare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)