Zarvazat pentru ciorbe, pregătit pentru iarnă

Chiar dacă suntem în toiul verii, gospodinele adevărate se gândesc de pe acum la iarnă, pregătind conserve și zarzavaturi.

Doina Armanca, originară din județul Gorj, profită din plin de recolta de roșii din grădina proprie pentru a pregăti zarzavatul pentru ciorbe ‘ca la mama acasă’.

Pentru început, se spală roșiile (10 kg), se curăță de coajă și se toacă mărunt, de preferat manual. Cei care nu dispun de prea mult timp, pot opta pentru trecerea roșiilor prin mașina de tocat carne, la care se pune sita mare.

Roșiile astfel pregătite se pun într-o oală sau în tuci pe foc și, între timp, se spală, se curăță și se toacă ardeiul gras. La zece kg de roșii, Doina folosește două-trei kg de ardei gras galben și/sau roșu.

După ce ați luat spuma de pe roșiile care se află pe foc, adăugați ardeii, dar și verdeață, respectiv leuștean și țelină în cantități stabilite după gustul fiecăruia.

‘Unii adaugă și morcov călit, însă eu prefer să îl pun proaspăt în ciorbă’, spune aceasta.

Compoziția se mai lasă pe foc aproximativ jumătate de oră, pentru a clocoti bine, se adaugă sare după gust, iar apoi se stinge focul și zarzavatul se pune fierbinte în sticle sau borcane care se acoperă bine cu pături pentru a se răci în tihnă.

‘Eu nu adaug niciun fel de conservant, nici aspirină. Zarzavatul pregătit astfel rezistă fără probleme chiar și de la un an la altul’, afirmă Doina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata