Zegrean: Am fost la toate alegerile, în unul-două tururi; nu am simţit nicio îmbunătăţire, niciodată nu a fost mai bine

Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat că a fost la toate alegerile locale de până acum, organizate atât în două tururi, cât şi într-unul singur, dar nu a simţit nicio îmbunătăţire, nefiind niciodată mai bine.

„Eu am fost la toate alegerile de până acum. Am fost şi când se alegea în două tururi primarul şi când s-a ales într-un singur tur. Nu am simţit nicio îmbunătăţire. Niciodată nu a fost mai bine. Deci nu este nicio deosebire. Pentru ce se întâmplă în oraşele noastre, în comunele noastre, că este într-un tur sau că este în două tururi, lucrurile au stat cam la fel. Nu asta este problema. Problema este ca oamenii care sunt aleşi să-şi facă treaba. (…) Eu nu pledez nici pentru un tur, nici pentru două tururi, mie îmi este absolut egal, pentru că nu am să candidez nici de data asta, nici altă dată la o funcţie de reprezentant al unei comunităţi locale, dar nu aici este problema. Oamenii altceva trebuie să ceară de la aleşii lor”, a afirmat şeful CCR, într-o emisiune difuzată duminică la Digi 24.

Referitor la faptul că românii nu pot vota la alegerile locale în două tururi, Zegrean a spus că aceasta a fost opţiunea legiuitorului.

„Lucrurile sunt simple: pentru că aşa a vrut legiutorul. Deci legea spune că alegerile se organizează într-un singur tur de scrutin. De aici toate discuţiile care s-au purtat sunt doar dorinţe. Nu puteam noi să rezolvăm această dorinţă, să satisfacem această dorinţă a domnului care ne-a sesizat cu privire la neconstituţionalitatea articolului care stabileşte că alegerile se fac într-un singur tur, pentru că cel puţin în acest dosar cererea lui era inadmisibilă„, a explicat el.

Șeful CCR a arătat că dosarul lui Liviu Avram avea un alt obiect, acesta contestând faptul că nu a fost acceptată candidatura lui pentru că nu a depus semnăturile.

„Dumnealui nu poate vorbi despre ce se întâmplă după candidatură câtă vreme candidatura nu i-a fost acceptată. Or, turul unu sau turul doi este vorba despre o altă perioadă a alegerilor. (…) Legea astăzi spune că este un singur tur şi nu ştiu dacă se va modifica, deşi, după acest dosar, am mai primit încă vreo 60 de sesizări cam cu acelaşi conţinut. (…) Eu le-am spus ziariştilor încă de la început, când a debutat această discuţie, când se cerea premierului să modifice legea şi să dea o OUG prin care să facă alegerile în două tururi. M-au întrebat şi le-am spus: Constituţia nu prevede un tur sau două tururi, Constituţia spune că alegerile trebuie să fie libere, periodice şi corecte”, a menţionat Zegrean.

Întrebat dacă lucrurile s-ar schimba în cazul în care, în zilele următoare, unul dintre candidaţii legitimi ar face o sesizare pe acel articol, şeful CCR a spus că nu crede, deoarece există o practică a Curţii care este greu de modificat.

Pe de altă parte, el a spus că în Constituţie se vorbeşte despre organele reprezentative, deci puterea se exercită de popor prin organele sale reprezentative, iar Consiliul Local, Consiliul Judeţean, CGMB trebuie să fie organe reprezentative, fiind desemnate astfel de Legea fundamentală.

„Modul de alegere este o altă problemă, cum au fost ei aleşi, cu câte voturi. Eu nu vreau să fac calcule astăzi aici în faţa dvs, dar se face confuzie între organe reprezentative şi reprezentare, sunt lucruri diferite”, a adăugat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata