Zegrean face apel la instituţiile statului şi politicieni să se abţină de la comentarii şi ameninţări la adresa CCR

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a făcut apel, joi, la instituțiile statului și politicieni să se abțină de la comentarii și amenințări la adresa CCR.

El a explicat că, în ultima vreme, și în special din vara anului trecut, când au început să fie date deciziile asupra legii denumite ‘Big Brother’, au apărut chiar reprezentanții unor instituții ale statului sau parlamentari care au făcut acuzații deosebit de grave la adresa Curții în legătură cu cele trei decizii.

„Sigur că aceste acuzații sunt de natură de a pune presiune pe judecătorii Curții și, nu vă ascund că, la ultima întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene și cu MCV-ul, (….) unul dintre judecătorii Curții, dar a fost acceptat de toți ceilalți, s-a plâns că se teme, că este prea mare presiune asupra lui și că îi este frică să fie judecător la Curtea Constituțională. Nu se poate ca, de fiecare dată când avem de pronunțat o decizie, să apară (…) reprezentanți ai politicului, în general, sau ai instituțiilor statului să ne spună ce avem de făcut, cum urmează să judecăm și ce decizie trebuie să dăm în situația respectivă și, mai mult, ca, după aceea, (…) ni se atrage atenția, într-un fel, că vom da socoteală. (…) Că vom fi învinuiți că, dacă Doamne ferește! se întâmplă ceva, noi vom fi cei care vom fi trași la răspundere” a afirmat șeful CCR.

El a explicat că judecătorii Curții au jurat să respecte Constituția și legile țării și că, de fiecare dată când analizează un act normativ, se verifică dacă este conform cu Legea fundamentală.

„Sigur că și noi vrem ca în țară să fie liniște și țara să fie în siguranță și circuitele acestea cibernetice să funcționeze în deplină siguranță și fără nicio spaimă asupra celor care le utilizează, dar ce am cerut și cerem în continuare, prin deciziile pe care le-am pronunțat deja, ca legile să acorde suficiente garanții pentru utilizatori și pentru populație că nu vor fi încălcate dispozițiile constituționale. Asta este tot ce cerem”, a explicat președintele CCR.

Zegrean a adăugat că judecătorii CCR nu au spus că aceste legi nu trebuie făcute.

„Nu noi creăm vid legislativ. (…) Numai legea aceea, cu interceptarea traficului pe internet, era lege, când am declarat-o neconstituțională; celelalte două erau doar proiecte de legi. Și aceea cu cartelele prepay, și aceasta cu securitatea informatică, au fost proiecte de legi. Deci, câtă vreme legea nu a existat, cum am creat noi vid legislativ ? Cum putem fi învinuiți că am creat vid legislativ de o periculozitate excepțională pentru țară? Sigur există soluții”, a precizat șeful CCR.

Augustin Zegrean a mai arătat că, în situația în care o lege este declarată neconstituțională, Parlamentul și Guvernul, după caz, sunt obligați să pună de acord legea respectivă cu decizia Curții Constituționale.

„Așa scrie la Constituție, nu așa vrem noi. (…) Este regretabil că suntem acuzați după ce pronunțăm decizii. (…) Este regretabil și ne adresăm, prin intermediul dumneavoastră, instituțiilor statului, politicienilor să se abțină de la astfel de comentarii, să nu ne amenințe. Eu v-am spus ieri: eu nu mă mai tem, am fost amenințat, am auzit atâtea în ultimii 25 de ani încât ce să mă mai facă sa mă tem? Dar nu este corect. Noi suntem primii care am cerut ca instituțiile statului să colaboreze cu loialitate. Unde e loialitatea când vin și ne spun: ați făcut așa și ați lăsat țara fără apărare?”, a întrebat șeful CCR.

Zegrean a ținut să precizeze că și-ar dori ca relațiile dintre instituțiile statului să fie „loiale și cinstite”.

„Nu vreau să intru în contradicție cu instituțiile statului, pentru că am spus și repet și îmi doresc asta, ca relațiile între instituții să fie loiale și cinstite, dar, din păcate, acest lucru nu s-a înțeles de toată lumea”, a spus președintele CCR.

Întrebat dacă una dintre aceste instituții este SRI, Zegrean a replicat: „Da, este și SRI. A fost un comunicat chiar după prima lege, nu? După legea cu cele două decizii cu Big Brother, cum le spuneți dvs, a fost un comunicat foarte dur la adresa Curții. Ni se spune că am creat un vid legislativ de o gravitate excepțională. Or, repet, legea pe care am declarat-o neconstituțională nu era încă lege”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata