Zestrea fetelor de acum 100 de ani, readusă la lumină într-o expoziţie la Muzeul Judeţean Zalău

Ţesături româneşti şi maghiare având ca motive dominante păsările şi florile, piese tradiţionale care constituiau, în urmă cu un secol, zestrea fetelor din Sălaj, sunt prezentate în cadrul unei inedite expoziţii vernisate miercuri la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Potrivit organizatorilor, expoziţia „Păsări şi flori de pe valea Barcăului” valorifică cercetări etnografice de teren din zona Barcăului, într-un mediu multietnic — români şi maghiari, fiind expuse piese din colecţiile particulare a două colecţionare locale: Ligia Alexandra Bodea — ţesături româneşti) şi Posta Rosza — ţesături maghiare. Sunt prezentate în mod special textile de interior, precum şterguri, lipideauă — cerceafuri, feţe de masă, feţe de pernă, ţoale — cuverturi şi păretare — textile decorative.

Camelia Burghele, etnograf în cadrul muzeului din Zalău, a precizat la vernisajul expoziţiei că ideea prezentării celor două colecţii i-a venit în momentul în care a realizat că, deşi era vorba de două culturi diferite, existau două elemente comune şi obiectele tradiţionale din lada de zestre — florile şi păsările.

„Aceste obiecte au fost toate de folos şi trebuiau să fie frumoase, pentru că alcătuiau zestrea fetei. Fetele începeau să coase la vârste mici. Au mers la păzit de gâşte la câmp şi acolo au început să înveţe aceste cusături, pe care le-au văzut la mame şi la bunici şi au început să-şi facă zestrea. Pentru că era destul de mult de făcut, începeau devreme şi atunci şi copiii au lucrat şi când erau fete de măritat, zestrea trebuia să fie gata şi trebuia să fie frumoasă. (…) Aceste lucrări nu s-au mai folosit din anii 1950 mai încoace. Oamenii nu le-au mai expus, dar le-au păstrat în dulap. Erau frumoase şi nu le-au aruncat. Foarte bine au făcut pentru că acum copiii pot vedea lucruri de mai mult de 100 de ani”, a precizat, la rândul ei, Posta Rosza, colecţionară din satul Nuşfalău.

Ligia Bodea, ce-a de-a două colecţionară, originară din localitatea Iaz, i-a îndemnat pe cei prezenţi la vernisaj, în majoritate elevi din clasele primare, să vină în satul ei pentru a vedea întreaga colecţie de obiecte tradiţionale.

Vernisajul a fost urmat de de o dezbatere cu tema „Tradiţie şi modernitate pe Valea Barcăului”, la care au participat specialiştii din domeniu, elevii din proiectele educaţionale şi publicul prezent la vernisaj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata