Zgonea: Nu există o reţetă miraculoasă pentru eliminarea riscurilor incidentelor informatice; suntem datori să identificăm soluţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi, 17 martie, că nu există o „reţetă miraculoasă” pentru eliminarea riscurilor incidentelor informatice, punctând că trebuie identificate soluţii în acest caz.

În mediul complex în care trăim astăzi nu există nicio reţetă miraculoasă de eliminat posibilele riscuri la care suntem expuşi. (…) Suntem datori să identificăm soluţii viabile pentru prevenirea unor astfel de situaţii sub raport legislativ, instituţional şi organizatoric, printr-o mai bună exploatare a potenţialului tehnologiei informaţiei şi a comunicării, dar şi prin favorizarea inovării, creşterea economică şi progresul naţional. Un răspuns inadecvat la incidentele informatice poate duce la pierderea încrederii consumatorilor, prejudicierea materială a serviciilor şi periclitarea securităţii naţionale”, a afirmat Zgonea, la dezbaterea „Securitatea cibernetică — de la protecţia individului la securitatea naţională”, organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

El a subliniat că securitatea cibernetică reprezintă un subiect important şi complex.

„În fiecare minut există atacuri asupra sistemului de date, asupra sistemelor de comunicaţii. Este o realitate pe care trebuie să o confruntăm, contracarăm şi să o prevenim”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că internetul influenţează viaţa, dar creează şi vulnerabilităţi şi insecuritate la adresa utilizatorilor.

„Instituţiile statului sunt într-o situaţie delicată, nu pot întotdeauna proteja tot, fiindcă aceste platforme sunt vitale”, a arătat el, punctând că pagubele provocate de programele de spionaj cibernetic sunt din ce în ce mai extinse.

Valeriu Zgonea a precizat, de asemenea, că asigurarea securităţii cibernetice implică eforturi obligatorii.

„Una dintre cele mai delicate chestiuni pe care o spun de 15 ani: nu suntem în stare să evaluăm strategii şi planuri de acţiune în timpul lor, astfel încât să vedem dacă în mijlocul perioadei pe care ne-am asigurat-o pentru implementarea unei strategii suntem pe drumul cel bun. Trebuie să facem acest lucru într-o manieră deschisă, efectivă şi eficientă, ca orice analiză”, a adăugat Zgonea.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ana Birchall, a subliniat necesitatea adoptării unei legi a securităţii cibernetice.

Cred că prin adoptarea acestei legi România va transmite semnale puternice de racordare la realităţile internaţionale, demonstrând că este pe deplin conştientă că pentru abordarea eficientă a provocărilor şi oportunităţilor spaţiului cibernetic este necesară o armonizare cu demersurile similare ale statelor europene”, a afirmat Birchall.

Concluziile dezbaterii, potrivit preşedintelui Comisiei pentru afaceri europene, vor fi prezentate preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, cu solicitarea de a menţine şi promova securitatea cibernetică drept temă prioritară pe agenda Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata