Zi de doliu în Ucraina: Bilanţul victimelor a crescut la 28 de morţi; radicalii resping armistiţiul

Joi a fost decretată zi de doliu naţional în Ucraina în memoria victimelor violenţelor, în timp ce guvernul şi opoziţia au convenit asupra unui armistiţiu. Cu toate acestea, forţele radicale din rândul opozanţilor nu au dorit să se conformeze acestei înţelegeri.

Astfel, liderul mişcării radicale ‘Pravîi sektor’ (‘Sectorul de dreapta’), Dmitri Iaroş, a precizat pe pagina sa Facebook că el nu a semnat nimic cu guvernul şi că formaţiunea sa nu va respecta niciun fel de ‘armistiţii false’.

Potrivit acestuia, ‘cineva acolo sus vrea să oprească revolta populară pe calea proclamării unui armistiţiu fals’, dar nu intenţionează să respecte condiţiile cu care iniţial a fost de acord.

La întâlnirea de miercuri seara între preşedintele Viktor Ianukovici şi cei trei lideri ai partidelor de opoziţie parlamentare – Vitali Kliciko (Udar/Lovitura), Arseni Iaţeniuk (Batkivşcina/Patria) şi Oleg Tiagnibok (Svoboda/Libertatea) s-a convenit asupra unui armistiţiu.

Asaltul trupelor speciale asupra Maidanului (Piaţa Independenţei) din centrul Kievului, pe care opoziţia îl aştepta în cursul nopţii de miercuri spre joi, a fost anulat.

Mişcarea radicală ‘Pravîi sektor’ include grupările ‘Trident’, ‘Patrioţii Ucrainei’, ‘Ciocanul alb’ şi UNA-UNSO.

Se crede că tocmai reprezentanţii acestei mişcări au fost implicaţi în mod activ în confruntările cu scutierii şi au fost instigatorii violenţelor.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a decis miercuri să lanseze o operaţiune antiteroristă în Ucraina, unde confruntări violente opun de mai multe zile protestatarii radicali forţelor de ordine, a anunţat Aleksandr Iakimenko, şeful SBU, într-un comunicat citat de RIA Novosti.

‘Suntem martori ai unor acţiuni de violenţă comise în mod deliberat în scopuri criminale, prin incendieri, crime, luare de ostatici şi intimidare. Au fost utilizate arme de foc în acest scop. Nu mai este doar o manifestare a terorismului, este vorba de atacuri teroriste concrete. Actele comise de grupuri radicale şi extremiste constituie o ameninţare pentru vieţile a milioane de ucraineni’, se menţionează într-un comunicat al şefului SBU.

Potrivit textului, ‘în acest context, Serviciul de Securitate şi Centrul de combatere a terorismului din Ucraina au luat miercuri decizia de a angaja o operaţiune antiteroristă pe teritoriul ţării’, în timp ce experţii evocă ‘o stare de urgenţă’ sub alt nume.

Conform unei declaraţii făcute miercuri de SBU, ‘în ultimele 24 de ore (de marţi până miercuri – n.r.), mai mult de 1.500 de arme de foc şi 100.000 de cartuşe s-au aflat în mâinile activiştilor radicali’ prezenţi în piaţa din Kiev.

În acest context, autorităţile ucrainene au întărit securitatea în jurul clădirilor administrative, a anunţat directorul adjunct al SBU, Vladimir Porodko. Potrivit unor relatări, Ministerul ucrainean al Apărării a suplimentat măsurile de pază la depozitele de arme ale armatei pe întreg teritoriul ţării.

Regimul de operaţiune antiteroristă prevede restricţii de circulaţie şi interzicerea transportului auto pe anumite magistrale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata