Ziua Automobilistului Militar

La 1 martie se sărbătoreşte Ziua Automobilistului Militar.

La 1 martie 1917 a fost înfiinţat, în Moldova (în cadrul procesului de reorganizare a armatei române, refugiate), Regimentul de Tracţiune Automobilă, înfiinţare consfinţită prin Înaltul Decret nr. 245 din 22 martie 1917. Acest moment marchează apariţia Armei Auto în cadrul organismului militar românesc.

Regimentul nou-înfiinţat înlocuia Compania de Automobile a Armatei, creată prin Decizia Ministerială nr. 304 din 11 august 1915.

Prin Decizia Ministerială nr. 520 din 27 martie 1917 se prevedea ca Regimentul de Tracţiune Automobilă să fie structurat, pentru partea activă, pe trei batalioane „de automobile, autocamioane, autocamionete şi alte asemenea”, precum şi companii de motomitraliere, grupuri de autotunuri şi automitraliere. Pentru partea sedentară se stipula înfiinţarea unui batalion de depozit şi a unei şcoli de şoferi.

Dificultăţile inerente începutului de drum (înzestrarea sub necesităţi cu mijloace auto, ca număr şi putere, traseele lungi şi drumurile desfundate), dificultăţi agravate şi de condiţiile dramatice ale războiului, nu i-au împiedicat pe automobiliştii militari, alături de ceilalţi ostaşi ai Armatei României, să-şi îndeplinească datoria faţă de ţară în timpul Războiului de Întregire.

În deceniile următoare, creşterea gradului de motorizare şi mecanizare a armatei a constituit unul dintre obiectivele de primă importanţă al factorilor de decizie din cadrul organismului militar românesc, automobiliştii militari contribuind, de-a lungul timpului, la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata