Ziua internaţională a animalelor fără stăpân

În fiecare an, la 4 aprilie, este marcată Ziua internaţională a animalelor fără stăpân. Istoria acestei zile începe în toamna anului 2010, când aproximativ o sută de organizaţii olandeze preocupate de situaţia animalelor fără stăpân au organizat prima conferinţă naţională dedicată acestei probleme.

Cu acea ocazie, participanţii au ales ziua de 4 aprilie pentru a lansa un semnal de alarmă şi, totodată, un apel la compasiune, la nivel mondial, faţă de situaţia deplorabilă în care se află cele peste 600 de milioane de animale ale străzii din întreaga lume, fie ele câini, pisici, cai sau măgari.

Data nu a fost aleasă întâmplător, ci la exact o jumătate de an de la aniversarea Zilei mondiale a animalelor, din 4 octombrie.

Printre manifestările organizate de 4 aprilie se numără acţiuni de sterilizare gratuită a animalelor fără stăpân, încurajarea adopţiilor, găsirea de soluţii împreună cu autorităţile locale.

În 2011, aproximativ 2.000 de oameni au participat la marcarea Zilei internaţionale a animalelor fără stăpân, din Marea Britanie până în Macedonia şi din Georgia până în Sri Lanka. În România, au fost organizate acţiuni de tip flashmob în 15 oraşe. Pentru manifestările din anul 2014, şi-au anunţat implicarea 33 de organizaţii de protecţie a animalelor de pe mapamond.

Ambasadorul zilei marcate la 4 aprilie este celebrul dresor de câini Cesar Millan.

În 2013, de 4 aprilie, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor din România, împreună cu organizaţiile membre, a organizat o serie de acţiuni în ţară, precum: campanii de sterilizare gratuite la Timişoara, un târg de adopţii la Târgu Mureş, o acţiune de donaţii pentru câinii aflaţi în adăpostul primăriei din Bistriţa, o altă campanie de informare şi conştientizare la Reghin etc. Totodată, Federaţia a lansat campania naţională ”Sunt Vocea Necuvântătoarelor” în şcolile şi liceele din toată ţara, care a cuprins vizite la adăposturi, proiecţii de filme tematice, dezbateri, ateliere creative şi încurajarea acţiunilor de voluntariat la nivel local.

Pentru 2014, asociaţiile pentru protecţia animalelor intenţionează să organizeze un miting în centrul Capitalei.

În mediul on-line, cei care au adoptat un căţel, o pisică sau orice alt animal de pe stradă sau din adăposturi sunt încurajaţi să povestească modul în care li s-a îmbogăţit viaţa şi să posteze fotografii cu noii lor prieteni.

La 3 aprilie 2014, Carrefour România împreună cu Mars, producătorul Pedigree şi Whiskas au lansat campania ”Ajută animalele din adăposturi”, prin care clienţii lanţului de magazine pot dona mâncare pentru animalele fără stăpân aflate în adăposturile din 9 oraşe din România: Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Piteşti. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata