Ziua internațională a cafelei se sărbătorește pe 1 octombrie

 Ziua internațională a cafelei se sărbătorește pe 1 octombrie din 2015, când Organizația Internațională a Cafelei a lansat evenimentul la Milano.

Evenimentul dedicat uneia dintre cele mai populare băuturi din lume promovează și sărbătorește cafeaua atrăgând atenția asupra exploatării responsabile a acestui produs.

Nu mai puțin de 400 de miliarde de cești de cafea se estimează că se consumă anual în lume. Peste 50 de țări produc prețioasele boabe în America de Sud și Centrală, în Asia, Africa și Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei cești și jumătate pe zi din băutura preferată.

Țările scandinave conduc în ceea ce privește consumul de cafea pe cap de locuitor la nivel mondial. În Finlanda fiind estimat că o persoană bea peste patru cești de cafea pe zi, în 2016, fiind raportată o cantitate medie de peste 12 kg de cafea consumate într-un an de persoană.

Potrivit platformei Trycoffee, Brazilia exportă aproape jumătate din cafeaua care se consumă în lume.

Peste 100 de specii de cafea sunt cunoscute în lume dar numai două sunt cele mai răspândite, Arabica și Robusta (coffea canephora). Prima este cea mai răspândită și este cultivată la peste 600 de m altitudine, fiind preferată de cei care pregătesc sortimetele gourmet. Cea de-a doua este adaptată regiunilor mai joase, fiind în mod obișnuit mai ieftină cu 40-50%. Aproximativ 75% din cafeaua produsă în lume este Arabica. Robusta are un conținut de cofeină mai mare fiind folosită mai ales pentru cafeaua instant.

Prima mențiune românească a cafelei se găsește în cronica lui Ion Neculce, ”O samă de cuvinte”, și redă o scenă petrecută la începutul secolului XVI, când logofătul moldovean Ioan Tăutu a fost servit cu cafea într-o vizită la Constantinopole, unde acesta nu a știut cum să o bea: ” Și așè vorbăscu oamenii, că l-au pus viziriul de au ședzut înaintea viziriului pre măcat, și n-au fost având mestei la nădragi, că, trăgându-i cibotile, numai cu colțuni au fost încălțat. Și dându-i cahfè, nu știè cum o va bè. Și au încept a închina: „Să trăiască împăratul și viziriul!“. Și închinând, au sorbit felegeanul, ca altă băutură”.

În România consumul de cafea este de 2 kg de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kg/an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata