Ziua Internaţională a Navigatorului

La 25 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului (Day of the Seafarer).

Campania din 2014 ne oferă posibilitatea de a le mulțumi navigatorilor pentru serviciile pe care aceștia le prestează.

Obiectivele campaniei sunt: creșterea gradul de informare în rândul publicului larg cu privire la serviciile indispensabile ale marinarilor, oferirea posibilității de a trimite un mesaj de recunoștință și apreciere pentru serviciile acestora, dar și intensificarea eforturilor la nivel de reglementare pentru a crea condiții de siguranță în desfășurarea activității acestora.

Navigatorii sunt oamenii fără de care comerțul pe ape nu ar putea exista. Prin munca lor produse de bază ajung în timp util dintr-un colț în altul al planetei noastre. Contribuția lor este unică în comerțului maritim internațional, economia mondială și societatea civilă în ansamblu.

Ziua Internațională a Navigatorului este marcată și în România.

Conform statisticilor Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), în prezent, în România, numărul personalului de pe vasele de croazieră l-a întrecut pe cel al marinarilor de pe navele comerciale. În total, statul român a eliberat 34.500 de brevete de marinar. Dintre acestea, mai mult de jumătate din carnete sunt ale personalului auxiliar de pe navele de croazieră. Doar 16.000 și-au reînnnoit carnetele de muncă.

Decizia de a institui 25 iunie ca Zi Internațională a Navigatorului (sau Marinarului) a fost luată la conferința Organizației Maritime Internaționale (IMO) de la Manila (Filipine), unde au fost adoptate revizuiri la Convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și efectuare a serviciului de cart (Convenția STCW) și a Codului de asociat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata