Ziua mondială a maladiei Parkinson

Ziua mondială a maladiei Parkinson (World Parkinson’s Day) este marcată la 11 aprilie, fiind ziua de naştere a celui care a descris pentru prima dată această boală, medicul James Parkinson.

Această zi a fost iniţial marcată doar la nivel european. Ziua mondială a maladiei Parkinson este susţinută în Europa de ”European Parkinson’s Disease Association”. Manifestările s-au extins şi pe celelalte continente începând cu 1997.

Scopul marcării în fiecare an a acestei zile este acela al creşterii nivelului de informare în ceea ce priveşte maladia Parkinson şi al impactului acesteia asupra individului, familiei şi societăţii, pentru a câştiga înţelegerea şi sprijinul comunităţii, obţinând astfel creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această boală. Este important ca societatea să fie informată despre maladia Parkinson, ce efecte secundare sunt determinate de medicaţie, ce înseamnă efectiv să trăieşti cu o afecţiune neurologică cronică şi să înţeleagă nivelul impactului social şi al celui economic aflate în permanentă creştere.

Maladia Parkinson este cea mai răspândită boală neurodegenerativă după Alzheimer.

La nivel mondial, boala afectează peste 4 milioane de oameni şi anual sunt diagnosticate 300 000 de persoane. În Uniunea Europeană, aproximativ 1,2 milioane de oameni sunt afectaţi de boala Parkinson iar, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscilează între 5.000 euro şi 20.000 euro.

În România, există peste 72 000 de persoane cu boala Parkinson.

La 10 aprilie 2014, se împlinesc 8 ani de la înfiinţarea Asociaţiei de Luptă împotriva bolii Parkinson, singura organizaţie nonguvernamentală din România care, apără drepturile şi interesele celor diagnosticaţi cu boala Parkinson şi care colaborează cu farmaciştii, cu medicii şi cu Societatea Română de Neurologie pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru bolnavii care suferă de aceasta maladie.

Medicul şi farmacistul englez James Parkinson (1755-1824) a descris, în 1817, semnele unei boli, care, de atunci, poartă numele de boala Parkinson. Astăzi se ştie că boala Parkinson nu este o paralizie spastică, aşa cum s-a crezut iniţial. Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor, a reducerii nivelului de dopamină. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile. Tulburările legate de boala Parkinson apar cel mai adesea între 50 şi 70 ani. Vârsta medie de apariţie a bolii este de 57 ani. În prezent, este tratabilă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata