Ziua Mondială a Meteorologiei, marcată la 23 martie

Ziua Mondială a Meteorologiei (World Meteorological Day) a fost marcată la 23 martie, din 1961, şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM).

În 1951, ea a devenit agenţie specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operaţională şi ştiinţe conexe geofizice.

A ajuns o tradiţie ca în fiecare an, de Ziua Mondială a Meteorologiei, OMM să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 state membre.

Ziua Mondială a Meteorologiei în 2014 a avut ca temă ”Vremea şi clima: angajarea tineretului”.

În prezent, populaţia cu vârste cuprinse între 15-24 de ani reprezintă o şesime din populaţia lumii. Aproximativ 85% din acest 1 miliard de tineri, bărbaţi şi femei trăiesc în ţări în curs de dezvoltare. Deşi noile tehnologii, care pătrund în viaţa lor, le permit să interacţioneze mai bine cu lumea din jur, mulţi tineri suferă încă din cauza sărăciei, a discriminării, a inegalităţii şi a exploatării, neavând acces la educaţie, servicii de sănătate sau alte servicii de bază. Aceste neajunsuri sunt amplificate de pericolele schimbărilor climatice şi de fenomenele meteorologice extreme, prezente în viaţa tinerilor de azi şi care vor avea un impact şi mai mare în deceniile care vor urma.

Temperaturile din atmosferă şi din ocean se află în continuă creştere, calotele de gheaţă şi gheţarii din întreaga lume sunt în continuă scădere, nivelul mării este în creştere şi un număr de evenimente extreme ale climei devin tot mai frecvente şi/sau mai intense. Ca generaţie următoare care se pregăteşte pentru schimbările de vreme şi climă, tinerii pot juca un rol activ în monitorizarea, înţelegerea şi găsirea de soluţii pentru a răspunde acestor provocări. Tinerii din lume reprezintă un actor puternic de schimbare în această privinţă, sunt o sursă de inovare şi de perspective noi în soluţionarea problemelor.

Pornind de la tema zilei sunt organizate evenimente, precum conferinţe, simpozioane şi expoziţii pentru specialiştii în domeniu, liderii comunităţii şi publicul larg.

De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică.

În multe ţări, sunt emise timbre poştale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei Mondiale a Meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relaţia dintre meteorologie şi agricultură (1968), relaţia dintre meteorologie şi producţia alimentară (1976, 1984), relaţia dintre meteorologie şi producţia de energie (1979), meteorologia în slujba vieţii şi a protecţiei bunurilor (2002), reducerea vulnerabilităţii la extremele de vreme şi climă (2003), vremea, clima şi apa în era informaţiei (2004), vremea, clima, apa şi dezvoltarea durabilă (2005). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata