Ziua paraşutiştilor militari

Ziua parașutiștilor militari este sărbătorită la 10 iunie.

La 10 iunie 1941 a fost înființată, pe lângă Centrul de Instrucție al Aeronauticii, Școala de Parașutiști, ulterior denumită Compania de parașutiști. Aceasta a fost dislocată la Popești-Leordeni, în cadrul Flotilei I Aerostație, primul comandant fiind numit locotenentul Gheorghe Iordăchescu.

La 31 martie 1942, a luat ființă cea de-a II-a companie de parașutiști, respectiv Batalionul de parașutiști comandat de căpitanul Bordan Enea. Batalionul a fost întrebuințat în luptă începând cu 23 august 1944. La 1 martie 1945, Batalionul de Parașutiști a fost desființat.

La 1 noiembrie 1950, însă, a fost înființat, în baza ordinului ministrului Forțelor Armate, Batalionul 1 Parașutiști, sub comanda căpitanului Vasile Cosma, la Centrul de Instrucție al Aviației din garnizoana Tecuci. La 6 februarie 1951, Batalionul de Parașutiști și-a schimbat dislocarea de la Tecuci la Botoșani, pentru ca, la 25 noiembrie 1951 să fie dislocat la Buzău. La 1 octombrie 1952, Batalionul de Parașutiști s-a transformat în Regiment de Parașutiști, primind, la 2 octombrie 1954, drapelul de luptă, iar la 21 octombrie 1974 denumirea onorifică Regimentul 60 Desant-Parașutare ”Băneasa-Otopeni”.

În 1980 au luat ființă Regimentul 56 Parașutiști Caracal, Regimentul 62 Parașutiști Luna și Regimentul 64 Parașutiști Boteni. La 30 noiembrie 1990, s-au înființat Brigada 1 Parașutiști Luna, Brigada 2 Parașutiști Clinceni, Brigada 3 Parașutiști Bacău și Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor din Trupele de Parașutiști Buzău, iar pentru conducerea unitară a acestora, Comandamentul Trupelor de Parașutiști în subordinea Comandamentului Aviației Militare.

Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că, începând cu 1998, au fost desființate un comandament de brigadă și două batalioane, iar alte două batalioane de parașutiști au fost transformate în batalioane de operațiuni speciale.

La 15 martie 2001, Trupele de Parașutiști au trecut în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. petrache marin dorin spune

    Cei ce-n urma raman,va ureaza zbor lin ! tuturor generatiilor prezente si viitoare de aviatori si parasutisti Liga europeana anti-gravitatie !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata