Ziua Păsărilor se sărbătoreşte la 1 aprilie

Primăvara aduce în fiecare an prospeţimea unui nou început, dar şi bucuria de a asculta trilurile şi a admira frumuseţea a zeci de mii de păsări.

Ziua Păsărilor se sărbătoreşte la 1 aprilie, începând din anul 1906, în baza Convenţiei de protecţie a păsărilor semnată la Paris, la 19 martie 1902, unul dintre primele documente internaţionale ecologice.

Prin manifestările organizate cu acest prilej (expoziţii, conferinţe şi mese de lucru), se urmăreşte conştientizarea necesităţii protecţiei păsărilor, prin protejarea habitatelor păsărilor şi a naturii în general, dar în special a speciilor în curs de dispariţie, fapt care impune eficientizarea eforturilor de conservare a biodiversităţii zonelor aflate în proces de degradare.

În cadrul diverselor expoziţii, pot fi admirate numeroase specii, între care şi cele pe cale de dispariţie. În şcoli, sunt organizate concursuri şi activităţi culturale, ce constau în prezentarea diferitelor specii de păsări, prin poezii, cântece sau povestiri.

Prin intermediul publicaţiilor de specialitate, se oferă populaţiei cât mai multe cunoştinţe referitoare la păsări, precum şi diverse modalităţi de protejare a acestora.

Statisticile recente arată că aproximativ 12%, din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume, sunt în pericol să dispară în acest secol. Supravieţuirea lor depinde de sprijinul acordat de toţi oamenii planetei, de măsurile de conservare şi de protejare impuse de oameni.

În Romania, Ziua Păsărilor îşi are originea în perioada interbelică, fiind sărbătorită mai ales în şcoli, dar a fost treptat abandonată. Din 1993, Societatea Ornitologică Română (SOR) a depus eforturi pentru a stimula profesorii de biologie să readucă în actualitate această zi tradiţională a păsărilor. În martie 1994, Ministerul Învăţământului şi Știinţei, în urma solicitărilor din partea SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor, fiind sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie.

Societatea a fost fondată în 1990, sub patronajul Academiei Române. Societatea Ornitologică Română organizează şi coordonează în această zi diverse evenimente pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa dispariţiei speciilor. SOR monitorizează populaţiile de păsări sălbatice şi face eforturi constante şi active pentru protejarea habitatelor acestora şi pentru protecţia mediului înconjurător în general. Activităţile societăţii au rolul de a informa publicul şi a influenţa obiceiurile acestuia, în scopul biodiversităţii şi vieţii în general. Printre proiectele desfăşurate de SOR, se numără proiectul ”Spring Alive”, ce implică simpla observare a păsărilor, proiect în care sunt implicaţi anual copiii din 37 de ţări, proiectul ”Protecţia berzei albe în România” şi ”Salvarea coloniei de pelican creţ de pe insula Ceaplace” din Delta Dunării.

Împreună cu Muzeul Satului, SOR a demarat un proiect unic în România — construirea şi gestionarea unui Centru de Salvare şi Recuperare dedicat păsărilor sălbatice. Adăpostul va răspunde nevoii societăţii urbane de a se implica mai mult în protejarea mediului înconjurător, de educare a publicului larg în privinţa implicării directe şi acţionării în cazul unui dezechilibru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata