Zona euro a acordat Greciei un ajutor de un miliard de euro

Consiliul director al Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) a aprobat miercuri eliberarea unei tranșe de un miliard de dolari către Grecia, în cadrul programului de asistență convenit de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, transmite AFP.

Eliberarea acestei tranșe a fost aprobată după ce autoritățile de la Atena au adoptat anumite reforme pentru asanarea economiei și reducerea cheltuielilor publice, reforme cerute în primăvară de creditorii internaționali ai Greciei.

EFSF precizează că, incluzând și ajutorul vărsat astăzi, asistența sa financiară totală oferită Greciei a ajuns la 141,8 miliarde de euro. EFSF mai are de eliberat doar 1,8 miliarde de euro după care cel de al doilea program de asistență financiară pentru Grecia va lua sfârșit în ceea ce privește zona euro. În schimb, Fondul Monetar Internațional va rămâne angaja financiară față de Grecia până în anul 2016.

Sub asistența financiară a UE și FMI de la izbucnirea crizei datoriilor în 2010, Grecia a beneficiat până acum de două programe de împrumuturi în valoare cumulată de 240 de miliarde de euro. Pentru a beneficia însă de aceste credite, Grecia a trebuit să se supună odată la trei luni la un examen al conturilor sale și a politicii sale economice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata