Dacă ai de gând să îți deschizi un local și crezi că sectorul HoReCa reprezintă o oportunitate de afaceri, înainte de a lua decizia finală, ține cont de câteva aspecte importante, ca să te asiguri că pornești cu dreptul. Gândește-te că în această industrie orice detaliu contează, de la serviciile oferite până la stabilirea meniului, de aceea trebuie să pui totul la punct. Drept urmare, iată câteva sfaturi utile pe care să le iei în considerare.
Amplasarea și amenajarea localului
Dacă în alte businessuri contează mai puțin acest aspect, când vine vorba de un restaurant sau un local, amplasarea și amenajarea acestuia sunt doi factori care primează. Mai întâi, trebuie să alegi o zonă potrivită, care să fie accesibilă și, preferabil, care să dispună de locuri de parcare în apropiere.
Apoi, amenajează spațiul respectiv în funcție de specificul afacerii tale. Vezi cum ai de gând să așezi mesele și scaunele, cât de spațioasă trebuie să fie bucătăria, unde vei amplasa lăzile frigorifice sau unde vei depozita materia primă. De asemenea, un alt aspect important este respectarea legii când vine vorba de zgomot. Așadar, ca să te asiguri că nu deranjezi persoanele din jur, mai ales când vine vorba de muzică, se impune o izolare fonica cu panouri acustice.
Strategii pentru atragerea clienților
Se subînțelege că dacă vrei să ai succes, e necesar să atragi cât mai mulți clienți. De aceea, ai nevoie de o strategie de marketing inteligentă. Inițial, e indicat să faci un studiu de piață și să îți monitorizezi competiția, adică să vezi ce fel de servicii oferă și care sunt prețurile din meniul acestora. După aceea, cu informațiile obținute poți să îți adaptezi produsele și serviciile astfel încât să aibă o calitate superioară. Pe de altă parte, fiindcă businessul este unul nou pe piață, ai putea să oferi discounturi și promoții sau degustări gratuite. Deci, fii foarte atent la promovarea afacerii, dacă vrei să câștigi notorietate și să ai parte de expunere.
Personal calificat cu experiență
Succesul unui astfel de business depinde într-o proporție foarte mare de competența angajaților. De aceea, dacă vrei să te asiguri că totul funcționează în mod corespunzător, ai nevoie de un personal calificat, care știe cu exactitate ce are de făcut. Așadar, fie că trebuie să apelezi la cofetari, patiseri, bucătari, ospătari sau barmani, asigură-te că îi angajezi pe cei mai buni de pe piață. Desigur, s-ar putea să fii nevoit să le oferi beneficii extrasalariale, dar această investiție poate fi una câștigătoare pe termen lung datorită serviciilor impecabile pe care o să le oferi. Deci, când vine vorba de salariați, nu căuta forță de muncă ieftină, ci una experimentată.
Automatizarea și eficiența activității
Ca lucrurile să se miște rapid, iar angajații tăi să nu își piardă timpul cu sarcini repetitive, ori cu cele care le consumă mult timp, ia în considerare să îți automatizezi anumite procese. De la sisteme POS integrate și până la electronice și electrocasnice, este recomandat să investești în tehnologie de ultimă generație. Pe lângă timpul scutit, e important să îți mulțumești și clienții.
După cum ai observat, e necesar să fii atent la multe detalii, când plănuiești să îți deschizi o astfel de afacere, de aceea, asigură-te că știi până la cel mai mic detaliu totul despre industria HoReCa. Vezi ce buget ai la dispoziție și cât ești dispus să investești. Dacă nu ai experiență cu privire la administrarea unui restaurant, îți poți căuta parteneri de afaceri care să îți ofere sfaturi prețioase. Pune la punct o strategie pe termen lung și mizează pe o promovare eficientă, cu ajutorul căreia să atragi cât mai mulți clienți. Ai răbadare, depune efort zilnic, iar în timp rezultatele vor apărea.