97% dintre fermieri nu sunt eligibili pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Un procentaj de 97% dintre fermierii români nu sunt eligibili pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, sectorul rural fiind foarte polarizat, a declarat, miercuri, 18 mai, directorul general al Institutului European din România (IER), Gabriela Drăgan.

‘Agricultura şi sectorul rural reprezintă pentru România un domeniu extrem de important. 87% din suprafaţa ţării este considerată a fi suprafaţă rurală, 45% din populaţia României este considerată populaţie care trăieşte în zona rurală. Sunt două cifre care ne arată că sectorul rural este unul foarte important. Sectorul rural arată extrem de polarizat. Cu alte cuvine, ai câteva ferme foarte mari care ocupă suprafeţe foarte mari şi care atrag şi finanţări importante şi ai un număr foarte important de ferme care ocupă suprafeţe mici. 97% din fermieri nu sunt eligibili pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală’, a spus Drăgan.

Ea a precizat că fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul total de ferme şi 30% din suprafaţa agricolă.

‘Pornind de la această realitate, avem un sector rural important extrem de polarizat. Fermele mici, sub 5 hectare, reprezintă 93% din numărul de ferme şi 30% din suprafaţa agricolă. Firmele mari, peste 70% din suprafaţă. Astea sunt realităţile de la care plecăm. Mai realizăm faptul că avem ferme mici, de subzistenţă, dimensiunea medie a fermelor din România este undeva pe la 3,4 hectare. În UE este pe la 14,4 hectare. Este clar că avem ferme mici, care trăiesc de azi pe mâine. Avem cu toţii rude la ţară şi ştim foarte bine cum arată sectorul rural. Este un sector îmbătrânit. El se sprijină, în măsură dominantă, pe oamenii în vârstă. Trebuie să reflectăm cum atragem oamenii tineri în zona rurală’, a mai afirmat oficialul IER. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata