A secat lacul Amara din județul Buzău

Foto: digi24.ro
57

În judeţul Buzău, a secat lacul Amara, un lac natural, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați. Până de curând, acesta era un paradis al păsărilor salbatice, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării. Însă, toate acestea au dispărut odată cu întinderea de apă.

Astfel, profesorul de geodrafie Macovei Ureche, care este în vârstă de 60 de ani și care trăiește de când se știe într-un sat de lângă lacul Amara, spune că  în locul fostului lac a apărut, de câteva zile un peisaj ce pare desprins din deșert. Numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

În opinia sa, „Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt,” a afirmat acesta.

Despre acest fenomen, profesorul pune cauza pe seama încălzirii globale, dar spune că există și alte cauze specifice. Una ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

Macovei Ureche, profesor de geografie: Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici.

Însă, la secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice.

„S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați, explică profesorul.

Dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea

În vizunea lui Macovei Ureche, acesta crede că Lacul Amara și-ar putea reveni: Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea.

Odinioară, pe lacul Amara a existat și o crescătorie de pești renumită. Aceasta a fost concesionată după 1990.

Macovei Ureche: Aici ne aflăm la fosta stație de pompare a apei din baltă către parcelele pentru puiet… O ruină, da!

Localnici:

– Balta era foarte frumoasă, o apă bună, aveam pește, prindeam pește, mai mâncam un pește… Acum s-a uscat. Seceta!
– Scotea lumea crăpălăi de pește. Pește ca aici nu exista.
– Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi… Acuma de unde?

În contextul agro-geografic, lacul Amara se află la 22 de kilometri de Râmnicu Sărat, aproape de limita dintre județele Buzău și Brăila.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata