Buzău: Cireşele de mai şi caisele, compromise în proporţie de 70%

18

Pomicultorii buzoieni înregistrează pierderi în proporţie de peste 50% la toate soiurile timpurii de pomi fructiferi din cauza temperaturilor scăzute şi a brumei căzute în urmă cu două săptămâni. Cireşele de mai şi caisele sunt compromise într-un procent de aproape 70 de procente, spun specialiştii.

‘Consumatorii trebuie să-şi ia adio de la cireşele de mai, anul acesta în zona Subcarpaţilor de Curbură nu vom avea practic acest mult aşteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoţite de brume groase, iar pierderile sunt consistente’, a declarat  consilierul Eugeniu Caloian de la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Buzău.

La rândul său, directorul Pepinierei ‘Istriţa’, Petre Grivu, a declarat că ‘tot ce a fost înflorit la acea dată a fost compromis, practic soiurile timpurii sunt afectate în proporţie de cel puţin 50 la sută, la cireşul de mai, cais şi chiar piersic pierderile se apropie de 70 la sută’.

Potrivit sursei citate, ‘specialiştii aşteaptă finalizarea înfloritului pentru a stabili cu exactitate procentul de pierderi şi la celelalte soiuri mult mai tardive care nu înfloriseră în perioada temperaturilor negative’.

În judeţul Buzău se află câteva mii de hectare de plantaţii pomicole, dintre care o mare parte în curţile şi grădinile din zona rurală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata