Cadarca – vin tradiţional, specific podgoriei Miniş

23

Cadarca este un vin tradițional, de culoare roșu-rubiniu, specific podgoriei Miniș, din județul Arad.

Soiul Cadarcă este amintit și în volumul ‘‘Wine grapes. A complete guide to 1368 vine varieties, including their origins and flavours” (2012), avându-i ca autori pe Jancis Robinson, Julia Harding și Jose Vouillamoz, care susțin că soiul ar fi fost adus în Ungaria din Balcani. Aceștia prezintă, însă, două ipoteze privind originea soiului.

Una dintre ele este cea potrivit căreia Cadarca ar fi fost adusă de către sârbi, ipoteză susținută de faptul că denumirea Cadarcă ar fi numele slav pentru Scutari (sau Skadar), un lac situat între Muntenegru și Albania și de faptul că soiul a fost cultivat, pe vremuri, sub numele de Skadarka, în Croația și în Serbia.

Cea de-a doua ipoteză este cea potrivit căreia soiul ar fi fost adus de către turci, de unde și denumirea de Tőrőkszőlő, ceea ce înseamnă strugure turcesc. Cadarca a trecut, însă, prin Bulgaria, unde este cultivată la scară largă, sub denumirea de Gâmză. Totodată, în România, este considerat a fi un soi local, specific podgoriei Miniș. Cu toate că originea sa exactă rămâne necunoscută, este cert faptul că provine din zona Balcanilor și a Câmpiei Panonice.

La Miniș, a fost produs, pentru prima dată, în 1744, un vin roșu dulce de Cadarcă, obținut din boabe stafidite, de tip Aszu, care concura îndeaproape cu vinurile de Tokaji, notează Mihai Macici în volumul ”Lumea vinurilor. Vinurile lumii.” Soiul era cunoscut încă de la începutul secolului al XVI-lea, din timpul ocupației turcești, sub denumirea de Scadarca (Tőrőkszőlő — strugure turcesc).

Pe vremea când Transilvania aparținea Imperiului Austro-Ungar, Cadarca nu avea concurență printre vinurile roșii. Odată ce a revenit la România, Cadarca a intrat în competiție cu soiuri renumite obținute în mari podgorii, precum Dealu Mare, Sâmburești, Mehedinți sau Murfatlar, rămânând un vin de nivel mediu, potrivit prof. Viorel Stoian, în ”Marea carte a degustării vinurilor”.

Cadarca este un soi viguros, ce se caracterizează printr-o perioadă lungă de vegetație, strugurii ajungând la maturitatea deplină spre sfârșitul lunii septembrie, notează prof. dr. Liliana Rotaru, în volumul ”Soiuri de viță-de-vie pentru struguri de vin” (2009). Producțiile sunt variabile, cuprinse între 6 și 14 t/ha, iar acumulările de zahăr sunt cuprinse între 170 și 220 g/l.

Strugurele este mic spre mijlociu, cilindro-conic, uneori aripat și compact. Boabele sunt sferice, de mărime mijlocie, neuniforme, cu pielița subțire, colorată negru-violaceu și cu miez zemos, menționează prof. dr. Adriana Indreaș și Luminița Vișan, în cartea ”Principalele soiuri de struguri de vin cultivate în România”.

Având o culoare roșu-rubiniu, Cadarca era numită, de strămoșii noștri, ”sânge de taur”, rămânând, și în prezent, un vin roșu de referință pentru podgoria Miniș, notează acad. Valeriu D. Cotea și colaboratorii, în ”Podgoriile și vinurile României”.

Vinul de Cadarcă este plăcut, echilibrat, având un grad alcoolic, corpolență și intensitate mijlocii, notează prof. Viorel Stoian. Pe de altă parte, oenologul Mihai Macici precizează că vinul are o colorație ce variază de la roșu aprins la roșu închis, devenind roșu cărămiziu pe măsura învechirii.

Are o aromă particulară de fruct proaspăt, un gust armonios, uneori acid și poate fi consumat cu plăcere din primele luni după vinificare, dar câștigă în calitate după învechire de 2-3 ani, ”dezvoltând un buchet fin și complex, de vin maderizat (…)”.

În ceea ce privește asocierea vinului de Cadarcă cu mâncarea, Radu Anton Roman îl recomandă pentru a însoți cârnații de Pleșcoi, cârnații oltenești, ghiudemul și salamul de Sibiu, dar și tradiționalele sarmale. Totodată, Cadarca merge foarte bine cu mâncărurile grele bănățene, cu vânatul și cu somnul, notează C. Zidurean Florescu și E. Demetreacă, în ”Ghidul gustului. Inițiere în arta vinului”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata