Care sunt noile măsuri de sprijin pentru domeniul agroalimentar

Comisia acționează foarte promt și propune câteva măsuri noi excepționale, cu scopul oferirii unui sprijin în plus piețelor agricole și alimentare cele mai afectate. Sectorul agroalimentar al Uniunii Europene dă dovadă de reziliență în această perioadă critică, în contextul pandemiei virusului ucigaș. Anumite piețe au fost serios afectate de consecințele acestei crize a sănătății oamenilor.

Pachetul ce a fost prezentat în urmă cu mai bine de o lună, include măsuri noi referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate și în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieței de către operatorii din sectoarele serios afectate și la flexibilitatea programelor de spijinire a pieței în sectorul fructelor și cel al legumelor, vinului dar și al altor produse.

„Consecințele crizei coronavirusului se fac din ce în ce mai mult simțite în sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis să luăm măsuri rapide, pe lângă cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. În stadiul actual al evoluțiilor pieței, măsurile propuse sunt menite să transmită un semnal pentru stabilizarea piețelor și sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilității prețurilor și producției viitoare și, implicit, a aprovizionării stabile cu alimente și a securității alimentare. Noile măsuri excepționale pe care le anunțăm astăzi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrându-se asupra perturbărilor deja observate, precum și asupra riscurilor viitoare. Am convingerea că aceste măsuri vor reduce presiunile cu care se confruntă piețele și vor da rapid rezultate concrete”, a afirmat Janusz Wojciechowski, Comisarul pentru agricultură.

Care sunt măsurile de sprijin luate pentru agricultură

Ajutoare pentru depozitarea privată: Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate, precum: lapte praf degresat, unt sau brânză, dar și a produselor din carne cum ar fi: carnea de vită, de oaie și de capră. Această măsură va duce la o reducere a ofertei disponibile pe piață și va balanța piața pe termen îndelungat.

Flexibilitate pentru programele de sprijin ale pieței: Comisia va pune în aplicare flexibilitatea în procesul de începere a programelor de sprijin ale pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură dar și programul UE pentru școli (lapte, fructe și legume). Acesta va da voie să se reorienteze prioritățile de finanțare către măsuri de manageriere a crizei pentru toate sectoarele.

Derogare excepțională de la normele UE în ceea ce privește concurența: Se poate aplica sectoarelor laptelui, florilor și al cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la unele norme în ceea ce privește concurența în temeiul articolului 222 din Regulamentul care vizează organizarea comună a piețelor, care dă voie operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare în cadrul pieței. Mai clar, acestor sectoare li se va da voie să ia în mod colectiv măsuri de stabilizare a pieței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata