Ce propun fermierii pentru a reface infrastructura de irigații

În ultimii trei ani de zile, au fost realizate investiții de 110 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigații, iar pentru acest an, sunt prevăzute investiții de 50 mil. euro.

De circa treizeci de ani, despre România auzim faptul că este o țară ce are un potențial agricol foarte mare, iar de câțiva ani cultivă chiar potențial, deoarece din anul 2012 spre prezent, fermierii au avut parte doar de secetă, care a afectat în mod negativ culturile de cereale și mai apoi, producțiile. În acest an, 1,6 milioane de hectare de grâu, rapiță sau secară, plante însămânțate în toamnă, au fost declarate calamitate 100%, deoarece cantitatea de apă din sol a fost prea redusă și s-au uscat.

În ultimii trei ani au fost realizate investiții de 110 mil. euro în modernizarea infrastructurii de irigații, doar că aceasta este în continuare subdezvoltată, ținând cont de faptul că, în acest moment, în România se irigă 322.000 de hectare, iar suprafața arabilă este de 9,6 milioane de hectare, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii.

„Miniştrii beau apă unii după alţii şi de 30 de ani auzim numai că nu a făcut celălalt. Important e ca oricine e la guvernare să pompeze apă pe canale, să reabiliteze infrastructura de irigaţii. Sau ar trebui să dea un sprijin financiar fermierilor să-şi facă propriul sistem de irigaţii. La o fermă de 100 de hectare am avea nevoie de 50-60.000 de euro“, dezvăluie Valentin Popa, un fermier ce cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui sau rapiţă pe 160 de hectare în judeţul Călăraşi.

Grupul Șerban din Onești investește 1,2 milioane de euro în infrastructura de irigații

Grupul Șerban din Onești, județul Bacău, ce are activități în cultivarea dar și comercializarea cerealelor și a oleaginoaselor, investește 1,2 milioane de euro în infrastructura de irigații, ce ajută 600 de hectare în acest moment și își dorește să ajungă la 2.000 de hectare irigate până la finalul anului 2020.

„Investim 1,2 milioane de euro în irigaţii, în co­mu­na Sascut, din Bacău. Am cumpărat patru pi­voţi mobili, iar fiecare deserveşte 150 de hec­ta­re şi în prezent irigăm 600 de hectare şi până la finalul anului vrem să ajungem la 2.000 hectare irigate, iar până la finalul lui 2021 să ajungem la 4.000 de hectare irigate”, a declarat pentru ZF Ovidiu Bucătaru, CFO al Şerban Holding.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata