Cererile de plată pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură, pe trimestrul IV, se depun până la 1 februarie

Cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aferentă trimestrul IV al anului 2015, se pot depune până la 1 februarie, inclusiv, a anunţat, marţi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,7975 lei/litru.

Beneficiarii ajutorului de stat achiziţionează cantităţile necesare de motorină şi solicită documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele acestora, în vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură în trimestrul IV al anului 2015, în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

„Beneficiarii nu trebuie să fie în dificultate financiară, definite în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004, respectiv întreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare şi să nu fi fost emisă o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în comunicatul APIA.

Cererile de plată se depun însoţite de documentele prevăzute de Hotărârea Guvernului nr.1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură şi OMADR 1727/2015 pentru aprobarea procedurilor specifice de implementare şi control pe sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

În luna decembrie a anului 2015, a fost finalizată verificarea cererilor trimestriale de solicitare a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferente trimestrului III, iar, după finalizarea verificărilor, cantitatea totală determinată a fost de 138,24 milioane de litri, echivalent a 248,51 milioane de lei.

Potrivit APIA, din suma totală alocată în anul 2015, în cuantum de 377,47 milioane de lei, pentru trimestrul I şi II al anului 2015 a fost decontată suma de 248,32 milioane lei, diferenţa de 129,14 milioane lei fiind alocată trimestrului III. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata