Circa 20 de tone de dovlecei depistați cu pesticide

Într-un depozit din județul Ilfov, Inspectorii Autorătăţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) au descoperit aproximativ 20 de tone de dovlecei contaminaţi cu reziduuri de pesticide. Dovleceii proveneau din Turcia şi s-a înregistrat depăşirea limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M. Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.

ANSVSA a declarat luni, că săptămâna trecută, cu ocazia controalelor pentru descoperirea reziduurilor de pesticide, inspectorii Autorităţii au prelevat probe din legume şi fructe provenite din ţări terţe, dintr-un depozit din judeţul Ilfov.

„Pentru probele prelevate dintr-un transport de dovlecei provenit din Turcia, analizele de laborator au pus în evidenţă o depăşirea a limitei maxime admise pentru substanţa Metalaxil-M”, precizează ANSVSA.

Reprezentanţii Autorităţii declară că tot lotul de 19.644 de kg de dovlecei a fost distrus prin incinerare.

Nicio cantitate din acest produs nu a ajuns în consum.

„Verificările cu această tematică se realizează în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, vizează determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import”, mai adaugă ANSVSA.

Metalaxilul este o substanţă folosită ca fungicid, folosită pentru combaterea manei la diferite tipuri de legume şi fructe. De obicei, are o toxicitate acută scăzută, putând avea efect alergic pentru ochi şi piele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata