Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind posibilităţile de pescuit pentru 2021

27

Comisia Europeană a invitat statele membre, consiliile consultative, industria pescuitului, organizaţiile neguvernamentale şi cetăţenii interesaţi să participe la o consultare publică şi să îşi exprime opiniile cu privire la posibilităţile de pescuit pentru 2021 şi totodată,  a publicat, joi, comunicarea sa anuală privind evoluţia gestionării stocurilor de peşte în UE informează un comunicat al Executivului comunitar.

„Gestionarea pescuitului în UE ne-a adus veşti bune. Avem acum cu 50% mai mulţi peşti în Oceanul Atlantic de Nord-Est decât în 2003. Cifrele arată, de asemenea, că segmentele de flotă de mari dimensiuni au devenit foarte profitabile în ultimii ani, ceea ce duce la majorări de salarii. Ne mai rămân încă o serie de provocări, de exemplu, intensificarea eforturilor de eliminare a aruncării capturilor înapoi în mare. Contez pe toată lumea pentru a face un efort: statele membre, industria şi părţile interesate”, a declarat comisarul pentru pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

In ceea ce priveste evoluţia gestionării stocurilor de peşte în UE, comunicarea din acest an  care se bazează pe date din 2018, arată că pescuitul în Atlanticul de Nord-Est a devenit din ce în ce mai sustenabil, având ca rezultat un stoc mai abundent. Performanţa economică a flotei UE a continuat să fie foarte bună, cu un profit net de aproximativ 1,4 miliarde euro şi o marjă de profit netă medie de 18% în 2018. De asemenea, salariile pescarilor au continuat să crească.

Există, insa, în continuare provocări, in ciuda îmbunătăţirilor semnificative. Deşi se preconizează că o performanţă economică similară va fi confirmată pentru 2019, previziunile pentru 2020 rămân extrem de incerte din cauza impactului crizei provocate de coronavirus. În ceea ce priveşte Marea Mediterană şi Marea Neagră, trebuie să se continue eforturile de conservare ferme, iar în bazinele maritime atlantice unele stocuri continuă să fie supraexploatate sau rămân în afara limitelor biologice de siguranţă

In acest context, punerea în aplicare a obligaţiei de debarcare rămâne un motiv de îngrijorare. Statele membre trebuie să intensifice punerea în aplicare şi controlul respectării obligaţiei de debarcare, în special prin utilizarea unor instrumente de control, cum ar fi sistemele de monitorizare electronică la distanţă. Comisia va continua să colaboreze cu Parlamentul European şi cu Consiliul pentru a ajunge la un acord cu privire la sistemul revizuit de control al pescuitului, care va facilita utilizarea acestor instrumente.

Comisia va prezenta propunerile sale, in toamnă, privind regulamentele privind posibilităţile de pescuit pentru 2021 în Oceanul Atlantic, Marea Nordului şi Marea Baltică, stocurile de adâncime, precum şi posibilităţile de pescuit în Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Începând din acest an, stocurile de peşte trebuie gestionate în conformitate cu obiectivul privind producţia maximă sustenabilă, şi anume cantitatea maximă de peşte pe care pescarii o pot lua din mare fără a compromite regenerarea şi productivitatea viitoare a stocului. Prin urmare, obiectivul principal al propunerilor Comisiei privind posibilităţile de pescuit în 2021 va fi menţinerea sau atingerea unui nivel al pescuitului care să permită o recoltare maximală, dar sustenabilă a stocurilor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News