Comuna Drăguş, a făcut o investiţie de 2,1 milioane lei, pentru o platformă de colectare a gunoiului de grajd

16

În judeţul Braşov, crescătorii de animale din comuna Drăguş, beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, o investiţie de 2,098 milioane de lei, informează Ministerul Mediului, printr-un comunicat.

„Managementul corespunzător al gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, pe de o parte, dar şi ale autorităţilor locale, pe de altă parte. Atunci când cele două părţi lucrează împreună, rezultatele nu întârzie să apară, iar pentru apele din zonă se diminuează mult riscul de poluare cu azot. Aşa se întâmplă şi în comuna Drăguş din judeţul Braşov, unde micii fermieri beneficiază acum de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd. Noua platformă are o capacitate de 1.890 metri cubi/an, suficientă pentru nevoile comunei cu aproximativ 1.100 locuitori”, se menţionează în comunicat.

În contextul financiar, din investiţia de 2,098 milioane lei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat 95,7%, restul de 4,3% fiind plătit din bugetul local.

„Şi acest obiectiv de mediu a fost construit în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, derulat de mai mulţi ani sub coordonarea MMAP, proiect ce sprijină comunităţile locale să construiască şi să exploateze platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd. În acest fel, dorim să asigurăm infrastructura necesară prevenirii poluării apelor cu nitraţi, pentru deservirea micilor crescători de animale, în special din gospodăriile de subzistenţă”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Vasile Panaite.

Reprezentanţii ministerului au infoemat că partea cea mai însemnată a costurilor pentru amenajarea şi dotarea platformelor de peste 90%, este asigurată de Guvernul României, dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială. Restul cheltuielilor, precum şi costurile de exploatare sunt suportate de autorităţile locale. În acest fel, mai multe localităţi din întreaga ţară au devenit beneficiare ale unor spaţii amenajate şi dotate, conform celor mai ridicate standarde, pentru colectarea şi compostarea în siguranţă a gunoiului de grajd.

Aşadar, prin proiectul” Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, început în anul 2008 şi încheiat în 2017, au fost finanţate 86 de platforme de management al gunoiului de grajd. Proiectul se află acum în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a alocat pentru perioada 2017 – 2022, un buget de 36,32 de milioane de euro, din care, până în martie 2022, vor fi finanţate alte peste 80 de comunităţi locale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News