Contracte pentru irigarea a 13% din suprafaţa arabilă a judeţului Dolj

In judetul Dolj, au fost încheiate contracte pentru irigarea a 63.200 hectare, ceea ce reprezintă 13% din suprafaţa arabilă a judeţului, care este de 489.700 ha.

Adrian Popa, comuna Călăraşi este singura zonă în care s-au efectuat până acum irigaţii, iar de săptămâna viitoare încep irigaţiile şi în zona Nedeea-Măceşu.

„Suprafaţa irigabilă la nivelul judeţului Dolj este de aproximativ 100.000 ha. În acest moment există 63.200 ha contractate pentru a fi irigate. Contracte se primesc în continuare. S-au umplut 41 de km de canal cu apă şi s-au irigat 100 ha în zona Călăraşi. De săptămâna viitoare încep irigaţiile în zona Nedeea Măceşu. Menţionez că există şi sisteme proprii de irigaţii care sunt în suprafaţa de 8.000 ha”, a declarat Adrian Popa, pentru AGERPRES.

În ceea ce priveşte seceta pedologică din sol, Popa a afirmat că nu există, în acest moment, probleme la nivelul judeţului cu principalele culturi agricole.

„Putem afirma că precipitaţiile din ultimele luni sunt satisfăcătoare pentru rezerva de umiditate din sol la nivelul judeţului Dolj. Rezerva de umiditate din sol este determinată de datele meteorologice înregistrate de Administraţia Naţională de Meteorologie. În cazul în care vor exista probleme la anumite culturi agricole, trebuie să menţionăm Ordinul Comun al MADR nr. 97/2020 şi al MAI nr. 78/2020 privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice. Când se declanşează fenomenul de secetă pedologică puternică, deţinătorii de terenuri agricole ale căror suprafeţe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafeţele destinate producţiei vegetale depun înştiinţări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în termen de trei zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deţinute. Toate datele vor fi centralizate şi trimise la MADR”, a mai spus şeful DA Dolj.

Anul acesta, suprafeţele cultivate cu grâu de consum în judeţul Dolj sunt de circa 160.000 ha. Acestea au scăzut constant după 2007, momentul când depăşeau 220.000 ha anual, ajungând în 2017 la 157.131 ha, iar în 2018, la 169.506 ha.

DA Dolj, scăderea suprafeţelor cultivate în judeţ cu grâu este urmare a faptului că această cultură este rentabilă numai la societăţile cu suprafeţe foarte mari, cu dotare corespunzătoare şi care îşi permit să aplice tehnologie completă şi să obţină astfel profit, dar şi din cauza scăderii populaţiei din mediul rural, ceea ce a dus la închiderea a peste 70% din morile săteşti.

„Exploataţiile de semisubzistenţă au dispărut ori s-au redus semnificativ, fie prin darea în arendă a terenului, fie prin orientarea către alte culturi. O altă cauză a diminuării suprafeţei cultivată cu grâu este scăderea populaţiei active în mediul rural, ceea ce a dus la închiderea a peste 70% din morile săteşti, necesarul de pâine fiind asigurat de către fabricile de pâine din centrele urbane, la care se adaugă şi folosirea în industria de panificaţie a unei materii prime asigurată parţial prin aprovizionarea din comerţul intracomunitar cu cocă congelată”, spunea, în urmă cu un an, directorul DA Dolj, Adrian Popa, în cadrul Colegiului Prefectural.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata