Cu două săptămâni înainte de Paște s-a interzis vânzarea animalelor vii, mai ales a mieilor

Veste șoc pentru români! Autoritățile au interzis pentru prima oară cumpărarea mieilor din piețe, târguri sau chiar și din portbagajul mașinii. Mai sunt doar două săptămâni până la venirea Paștelui iar autoritățile s-au hotărât să interzică vânzarea și cumpărarea animalelor vii, din teamă pentru pesta porcină. Persoanele care nu preferă carnea de miel direct din magazin, au două opțiuni: cumpărarea animalului de la abator sau de la stână, dar își asumă posibilele consecințe.

Un crescător de oi din Brașov consideră că această decizie pentru el înseamnă falimentul. Mai ales pentru că perioada în care românii cumpără carne de miel este Paștele.

„E o decizie greşită pentru că ne chinuim toată iarna cu ele, cumpărăm fân, cumpărăm porumb, cumpărăm medicamente. Şi acum, când am 1.200 de miei nu pot să-i vând din cauză că nu pot ieşi la piaţă ce ei. Nu merită. Ne lăsăm de ele”

Din cauza pestei porcine inspectorii sanitari veterinari au luat decizia interzicerii comercializării animalelor vii fie că este vorba despre piețe sau târguri.

„Nu e niciun focar la nicio oaie. Ca mai moare câte oaie bolnavă, se mai intâmplă, că are schiop, nu are nicio boala sa se întindă”, a spus un cioban.

Totuși, au fost gândite soluții deoarece în lipsa comercializării animalelor, prețurile s-ar putea mări foarte mult. Astfel, autoritățile vor să deschidă câteva centre temporare în care animalele să fie verificate și apoi sacrificate. Până acum, s-a cerut autorizație pentru un singur astfel de centru, în Capitală, în zona Apărătorii Patriei.

„Având în vedere că este o unitate temporară care funcţionează temporar cu unele mici rabaturi de la legislaţie europeana nu cred că vor putea sacrifica mai mult de 400-500 de capete pe zi. Unitatea este în curs de evaluare înca nu a primit acordul sanitar veterinar pentru a funcţiona”, a declarat directorul DSVSA București, Ovidiu Zvorișteanu.

Sunt indignați și ciobanii din Iași de acest aspect.

„A nostru natural să nu se mai consume. Noi să mancam numai din străinătatea. Foarte rău, foarte rău! Din cauza asta vor mânca îngheţaţi aduşi din străinătate, tăiaţi de luni de zile. Ca cica aceia sunt buni”, a fost revolta unui fermier.

Cetăţenii care vor să îşi achiziţioneze miei direct de la sursă se pot duce la stână şi ei pot să îşi achiziţioneze mieii direct de acolo pe răspunderea lor”, a explicat directorul DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu.

În topul Uniunii Europene, România ocupă locul al treilea ca cel mai mare crescător de ovine, având în creștere aproximativ 10 milioane de animale. Având în vedere că românii nu obișnuiesc să consume în mod constant carne de oaie, afacerea este îndreptată mai mult pe export.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata