Dacian Cioloş: Agricultura nu ţine doar de o dezvoltare economică ci ţine de un mod de viaţă şi chiar de un model de societate

Agricultura nu este doar un simplu sector economic, ci ține de un mod de viață și chiar de un model de societate și trebuie abordată într-un mod integrat, a declarat, miercuri, Dacian Cioloș, fost comisar european pe agricultură și dezvoltare rurală.

„Trebuie să abordăm în mod integrat ceea ce înseamnă agricultură, lanț alimentar și dezvoltare teritorială în mediul rural. Agricultura nu ține doar de o dezvoltare economică ci ține și de un mod de viață și chiar de un model de societate, de felul în care facem agricultură, de felul în care alegem să ne alimentăm și cum gestionăm resursele naturale. Ține de modul de viață și de calitatea vieții în general. Dezvoltarea economică a sectorului agricol, dacă este făcută în detrimentul impactului social pe care agricultura poate să îl aibă negativ sau pozitiv, avem de pierdut sau de câștigat. Piața ne împinge spre perfomanța economică, dar societatea ne obligă să construim această performanță ca să nu se răsfrângă negativ asupra dezvoltării sociale”, a explicat Dacian Cioloș, într-o conferință de profil.

În opinia acestuia, resursele pe care le avem la dispoziție pentru această dezvoltare socială se bazează pe modelul dual care există în agricultura din România, respectiv pe fermele mari care vizează performanța economică și fermele mici legate mai mult de teritorialitatea agriculturii decât de cea a lanțului alimentar.

„Avem ferme mari care vizează performanța economică în mod natural și avem ferme mici sau gospodării legate de procesul de producție de subzistență, legate mai mult de teritorialitatea agriculturii decât de cea a lanțului alimentar. Credem că prin politici publice ambele categorii pot să aibă atât o contribuție economică cât și o contribuție socială în procesul de restructurare. Fermele mari, care vizează în mod natural performanța economică, pot fi stimulate să integreze și aspectele sociale, iar pe de altă parte, fermele mici pot fi sprijinite către piață, în așa fel încât să integreze și performanța economică, tocmai pentru a asigura performanță socială în timp’, a menționat Dacian Cioloș.

Pe de altă parte, Cioloș consideră că fermele de familie sau gospodăriile de subzistență nu vor putea face performanță din perspectiva costurilor de producție, însă ar putea face performanță economică din perspectiva valorii adăugate a produselor.

‘Cum putem viabiliza fermele de familie sau gospodăriile de subzistență orientate spre ferme de familie integrate pe piață? Cred că România are pârghii prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), prin modul în care și-a abordat structurarea programului de dezvoltare, pentru creșterea valorii adăugate a produselor. Aceste ferme mici, probabil că nu vor putea face performanță din perspectiva costurilor de producție, dar ar putea face performanță economică din perspectiva valorii adăugate a produselor pe care le realizează sau printr-o reducere a costurilor de producție, în primul rând prin asociere”, a mai spus fostul comisar european.

Potrivit sursei citate, pentru această categorie de ferme nu este suficientă latura financiară sau asigurarea accesului la credite ci este nevoie și de o formare profesională adaptată.

„Cred că este nevoie în paralel și de accent pe formare profesională adaptată pentru ceea ce au nevoie aceste ferme, dar și consiliere și asistență tehnică și economică de lungă durată. Nu-i suficientă consultanța sau asistența tehnică pentru elaborarea unui proiect pentru a avea acces la finanțare ci este nevoie ca aceste unități de producție să fie însoțite cu asistență tehnică și economică în timp pentru a putea vorbi de performanță economică”, a adăugat Cioloș.

În ceea ce privește fermele mari, fostul comisar a menționat că acestea pot fi stimulate prin politici fiscale și legislative să creeze locuri de muncă.

„În cealaltă categorie de ferme, fermele mari care spuneam că vizează natural performanța economică, tot prin politici publice cred că investițiile care se fac în aceste ferme pot fi stimulate în așa fel încât, în paralel cu performanța, să ducă și la viabilizarea locurilor de muncă. Putem să avem măsuri de sprijin economic, de sprijin legislativ, de politici fiscale pentru a încuraja și aceste ferme mari ca atunci când fac investiții, să o facă și în creșterea valorii adăugate în fermă, pentru a crea alături de performanța economică și locuri de muncă’, a mai subliniat fostul comisar Dacian Cioloș.

Acesta consideră că presiunea socială și politică va fi din ce în ce mai mare atâta timp cât se vorbește de subvenții în agricultură, respectiv de bani publici.

„Vom avea din ce în ce mai mult o presiune politică, o presiune din partea contribuabililor pentru ca banii investiți în susținerea agriculturii, în subvenții sau în susținerea veniturilor să fie însoțiți nu doar de anumite criterii de performanță de mediu, de bună utilizare a resurselor naturale, ci și de criterii de performanță socială. Adică, dacă folosesc bani publici, trebuie să mă conving că investițiile respective nu sunt făcute în detrimentul locurilor de muncă’, a explicat fostul oficial european.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Banca Mondială organizează miercuri o conferință cu tema „Viziunea pe termen mediu și lung: transformarea agriculturii și a mediului rural în România”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata