Daniel Constantin: Ultimii 25 de ani nu au însemnat decât o devalizare a sistemului de irigaţii

Sistemul de irigații din România a fost distrus sistematic în ultimii 25 de ani, fiind urgent nevoie de o lege care să asigure finanțarea pentru refacerea infrastructurii în acest domeniu, a afirmat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferință de presă la Pitești.

„Din păcate, ultimii 25 de ani (…) nu au însemnat altceva decât o devalizare a sistemului de irigații (…), chiar dacă a fost o devalizare de multe ori, să spunem așa, legală. Din acest punct de vedere mi s-a certificat încă o dată faptul că este nevoie de o lege care să vină, pentru prima dată după 25 de ani, să investească o sumă foarte mare pentru a reabilita sistemul de irigații la nivel național”, a declarat Constantin la Pitești, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a dat ca exemplu județul Argeș, unde de la o suprafață de 25.000 de hectare care se putea iriga în 1989 s-a ajuns ca irigațiile să nu mai fie folosite deloc la nivelul anului 2015. El a făcut, în acest context, un apel către toți parlamentarii, inclusiv cei din opoziție, să voteze săptămâna viitoare legea irigațiilor.

„Prin proiectul de lege care alocă un miliard de euro pe cinci ani de zile pentru infrastructura principală, la care adăugăm proiectele cu fonduri europene unde îi invităm pe cei care au constituit asociații de udători să aplice, putem să avem încet-încet (…) o infrastructură de irigații viabilă, pe care s-o folosească fermierii. De aceea, vreau să fac un apel către toți parlamentarii din țară, ca săptămâna viitoare să treacă peste orice fel de orgoliu politic sau ambiție politică și să voteze un proiect pe care, dacă vor câștiga alegerile din 2016, îl vor implementa chiar și dânșii. Pentru că e un proiect care abia începe la 1 ianuarie 2016 și se finalizează, după calculele noastre, la 31 decembrie 2020”, a spus Daniel Constantin.

Săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii îmbunătățirilor funciare, prin care se viza alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului național de irigații în vederea reducerii costurilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice.

Ministrul Agriculturii a anunțat, ulterior, că a reușit să treacă prin comisia de specialitate din Camera Deputaților proiectul Ordonanței nr. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF și care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de îmbunătățiri funciare respins de plen. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata