Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a informat că suntem primii în Europa care au implementat meseria de expert în dezvoltare durabilă

35

În România, Laszlo Borbely, consilier de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă,  a afirmat  că suntem primii în Europa care au de expert în dezvoltare durabilă, drept meserie.

Astfel, Laszlo Borbely, consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a declarat la Conferința Națională dedicată Programului “Tineri Lideri pentru Agricultură” că România are o nouă  meserie, aceea fiind de expert în dezvoltare durabilă.

El a mai spus că România este prima în Europa în ceea ce privește acest loc de muncă, precizând că, până în anul 2026 vor exista 2.000 de astfel de experți.

În explicaţiile sale, “Avem o rată de ocupare a forţei de muncă, care este cea mai mare din Uniunea Europeană – 21,4%, dar nu avem specialişti, ce am făcut cu educaţia timp de 32 de ani? Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – şi suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat. O să avem 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administraţia publică şi nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii. Haideţi să punem mână de la mână şi să avem experţi în dezvoltare durabilă pe linia agriculturii. Siguri vom fi parteneri (…) Parteneriatul este unul dintre cuvintele cheie”, a precizat Laszlo Borbely.

România trebuie să țină cont de 17 obiective

Consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a mai spus că există o strategie de dezvoltare durabilă și că aceasta are 17 obiective care trebuie îndeplinite. Dintre acestea, cinci sunt în legătură cu agricultura și cu dezvoltarea agriculturii.

Astfel, “Obiectivul 2 este clar: fără foamete, obiectivul 9, care înseamnă cercetare-inovare, obiectivul 11 – comunităţi durabile, obiectivul 12 – producţie şi consum durabil şi obiectivul 15 – biodiversitatea, dar menţionez şi 14 cu viaţa acvatică. Ce înseamnă acest lucru? Fără agricultură nicio ţară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creştere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…) În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundaţii dezastruoase, de câţiva ani avem secetă, avem îngheţ, cum răspundem la aceste lucruri?”, a transmis el.

În contextul social, el a mai spus că mentalitatea societății este un lucru important, subliniind că masa critică în societate ar trebui să gândească puțin altfel.

Aşadar, “Avem nevoie de o altă mentalitate în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, risipa, deşeurile, iar pentru acest lucru este nevoie de tineri”, a mai spus Laszlo Borbely.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata