Elena Mateescu: Vremea se va menține deosebit de caldă pentru această perioadă, cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie

42

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre prognoza meteo din următoarea perioadă și când să ne așteptăm la primele ninsori în România. Meteorologul a transmis că vremea se va menține deosebit de caldă pentru această perioadă, cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie.

Vreme caldă și fără precipitații

Astfel, „Săptămâna 31 octombrie – 7 noiembrie, așa cum arată datele, este o săptămâna mai caldă, cu deficit de precipitații. Rămâne de interes și în cea de-a doua jumătate a lunii noiembrie.

De-abia de la mijlocul lunii noiembrie, așa cum arata informațiile la acest moment, valorile de temperatură se apropie de cele normale pentru perioada respectivă în cea mai mare parte a țării.

Spre sfârșitul lunii noiembrie vom avea primul semnal, nu excludem să aducă și intervale în care stratul de zăpadă să fie unul consistent, în mod deosebit în zona montană”, a explicat Elena Mateescu la România TV.

Temperaturile scăzute și zăpada nu sunt excluse în această iarnă

În contextul meteo, această iarnă se pare că va fi una blândă, dar meteorologul nu exclude perioade în care temperaturile vor scădea sunt minus 10 – 15 grade Celsius.

În informaţiile sale, „Prognoza elaborată de marile centre internaționale, în ceea ce privește iarna în Europa, inclusiv pentru partea de Sud, Sud-Est, areal în care se află și România, arată că iarna 2022-2023 ar părea că este normală, cu tendință medie spre blândă.

Acest lucru nu exclude – să avem în România perioade în care să avem caracteristicile unei ierni normale, adică să avem straturi de zăpadă și valori de temperatură care să coboare sub minus 10 sau minus 15 grade, nu doar în zonele cele mai reci ale țării”, a mai explicat Elena Mateescu.

„Oricum, tendința iernilor mai blânde este deja o confirmare. Cel puțin, ultimele trei ierni, la nivelul României, au fost în top cinci cele mai călduroase ierni, dar am avut și episoade, cel puțin în zona montană, cu strat de zăpadă și fenomenul de viscol, la Vârful Omu”, a mai spus meteorologul.

Vremea se răcește ușor la munte de săptămâna viitoare

Din datele prognozei de specialitate publicată luni de ANM, reiese că vremea se va menţine, în general, caldă în următoarele două săptămâni (31 octombrie – 13 noiembrie), în timp ce şansele de ploaie vor fi destul de reduse, cu prezenţă sporadică şi doar în anumite regiuni.

La munte, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 14 şi 17 grade, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, apoi va scădea spre 8 grade, până în data de 7 noiembrie. Ulterior, în intervalul 8 – 13 noiembrie, tendinţa vremii este de răcire, dar variaţiile temperaturilor maxime vor fi nesemnificative de la o zi la alta, astfel că valorile medii ale maximelor vor fi de 6 – 7 grade.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro