Fermierii care se asociază vor beneficia de impozite reduse la jumătate şi de programele „Fermierul” şi „Primul tractor”

Fermierii care se asociază vor putea beneficia de impozite reduse la jumătate, dar şi de programe precum „Fermierul” sau „Primul tractor” , a declarat, joi, 28 ianuarie, la postul public de televiziune, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Avem deja în Parlament o Lege a cooperaţiei şi vom veni la fel de repede cu cea a asociaţiilor care prevede facilităţi fiscale pentru agricultorii care se asociază. Am avut o primă întâlnire cu ministrul Finanţelor, săptămâna trecută, pe mai multe chestiuni importante care privesc agricultura şi agricultorii care se asociază. Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou, cu soluţii pe care le vom analiza concret şi mă refer la reduceri de impozite, care să îi stimuleze să se asocieze. În cazul acesta vorbim de reduceri la jumătate faţă de cele pe care ar trebui să le plătească fermierii care s-ar asocia în acest moment. Voi merge marţi în Comisiile reunite din Parlament pentru a le prezenta şi a avea acordul lor”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că se vor analiza şi introducerea unor programe gen „Fermierul” sau „Primul tractor” de care ar putea beneficia doar asociaţiile.

„Am discutat cu ministrul Finanţelor să facem un program gen „Fermierul”, „Primul tractor” sau pentru orice alte utilaje costisitoare pe care să le dăm doar către asociaţii. Vreţi să cumpăraţi o combină care este scumpă, atunci asociaţi-vă, a explicat ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte Camerele Agricole, şeful MADR a subliniat că va merge tot marţi în Comisiile de specialitate din Parlament pentru a le prezenta soluţia pe care o agreează şi premierul Cioloş, iniţiatorul acestui proiect al Camerelor Agricole, încă din perioada în care era ministru al Agriculturii.

„Există două tipuri de Camere Agricole în acest moment, cele plătite de MADR dar care se află la Consiliile Judeţene şi pe care le avem în toate judeţele şi avem acele Camere Agricole private, cele care nu sunt de utilitate publică. Aici sunt mai multe variante şi posibilităţi, iar o variantă pe care o favorizează premierul Cioloş, care a fost ministru al Agriculturii şi comisar european pentru Agricultură, şi a luat modelul franţuzesc, este cea în care, conform domniei sale, ar trebui să scoatem complet aceste Camere de la Consiliile Judeţene, să le ducem în sectorul privat şi să fie de utilitate publică. Sunt însă o mulţime de dificultăţi legate de procesul în sine. Eu nu pot merge la Parlament fără să am un tablou foarte clar cu ce se poate face şi cu ce nu. Marţi vom discuta şi această problemă a Camerelor Agricole”, a mai spus Irimescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata