În acest an, România a preluat conducerea Comisiei Internaționale pentru Protecția Dunării

Odată cu începutul anului 2022, țara noastră a preluat conducerea Comisiei Internaționale pentru Protecția Dunării (ICPDR). Robert Eugen Szep, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, va fi noul preşedinte al ICPDR. Acesta a transmis că România va face tot posibilul pentru protejarea biodiversităţii din Delta Dunării.

În acest sens, Robert Eugen Szep secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a prezentat direcţiile de acţiune şi obiectivele mandatului său, concentrându-se pe importanţa reuniunii Ministeriale a Dunării din acest an, a aplicării prevederilor Declaraţiei Dunării 2022, cât şi a iniţierii măsurilor prevăzute în Planul de Management al Bazinului Fluviului Dunărea şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii, planuri actualizate în 2021.

Astfel, „Este o mare onoare şi totodată o mare provocare pentru România să preluăm preşedinţia ICPDR şi să ne asumăm responsabilităţile acestui rol în 2022. Chiar dacă traversăm o perioadă pandemică, ambiţiile în materie de climă cresc tot mai mult peste tot în lume şi trebuie să răspundem acestor realităţi cu implicare şi seriozitate.

Poziţia României în bazinul Dunării este una extrem de importantă şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru protejarea biodiversităţii şi a mediului înconjurător”, a transmis acesta într-un comunicat de presă.

România a preluat șefia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Dunării

În cadrul acestei comisii, Ministerul Mediului a informat că priorităţile României pentru ICPDR sunt:

– găzduirea Reuniunii Ministeriale a Dunării 2022 (Danube Ministerial Meeting 2022), care are loc din şase în şase ani şi acordă fiecărui membru şansa de a contribui la bunăstarea continuă a bazinului dunărean; susţinerea obiectivelor Declaraţiei Dunării 2022 (Danube Declaration 2022) – document semnat în cadrul Reuniunii Ministeriale care stabileşte priorităţile pentru Bazinul Dunării, împreună cu obiectivele Comisiei pentru perioada următoare;

– sprijinirea lansării şi a diseminării Planului de management al Bazinului Dunării (Danube River Basin Management Plan – DRBMP) actualizat în 2021, care ghidează priorităţile specifice şi obiectivele Comisiei referitoare la modul în care problemele Significant Water Management Issues (SWMIs) ar trebui abordate în următorii şase ani;

– sprijinirea lansării şi a diseminării Planului de Management al Riscului la Inundaţii al Dunării (Danube Flood Risk Management Plan – DFRMP), actualizat în 2021 şi axat, în mod special, pe aspecte referitoare la inundaţii;

Concret, evenimentul de preluare a mandatului de preşedinte al ICPDR de către țara noastră i-a reunit, fizic şi online, pe reprezentanţii României, Muntenegrului şi Austriei.

În cadrul ceremoniei de preluare a Preşedinţiei ICPDR, ambasadorul şi reprezentant permanent al Muntenegrului pe lângă ONU, OSCE şi pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, Veselin Sukovic, s-a întâlnit cu însărcinatul cu afaceri în cadrul Misiunii Permanente a României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, Irina-Elena Donciu.

Delta DunariiICPDRpresedintie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu