Încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius până în 2040 este inevitabilă

116

Din datele unui nou studiu, realizat de Universitatea din Colorado, reiese că susținerea  obiectivului Acordului Climatic de la Paris, privind reducerea temperaturii medii anuale cu 1,5 grade pe termen lung, mai poate fi încă realizabil.

În contextul climatic, autorii studiului susțin că cele mai noi date, sugerează că scenariile apocaliptice din ultimii ani, nu mai sunt plauzibile, relatează Republicworld.

Concret, publicat în Environmental Research Letters, studiul amintește că Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a anticipat că încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius până în 2040 este inevitabilă.

În acest sens, mai mulţi experți din domeniul climei au susținut că încălzirea globală, în condițiile unui scenariu cu emisii scăzute, va duce oricum la creșterea temperaturilor cu până la 1.6 grade Celsius până în anul 2060. În schimb, dacă liderii mondiali se decid acum, să reducă drastic emisiile, atunci temperaturile ar urma să coboare cu până la 1.4 grade Celsius până în anul 2100.

Aceste scenarii pot fi plauzibile dacă tendințele actuale continuă

În cadrul acestui nou studiu, s-au observat mai multe scenarii diferite, create de comunitatea de cercetare în acest domeniu al climei, pentru a explora modul în care clima ar evolua, în funcție de diferiți factori, inclusiv politici climatice și emisii de gaze cu efect de seră.

Astfel, pentru cercetarea aceasta, profesorul Roger Pielke Jr și echipa sa au examinat un număr de 1.311 scenarii climatice și au comparat scenariile cu ratele de creștere a emisiilor de dioxid de carbon din industrie pentru perioada 2005-2050.

În opinia lor, „Aceste scenarii pot fi plauzibile dacă tendințele actuale continuă și țările adoptă politicile climatice pe care le-au anunțat deja pentru a reduce emisiile de carbon”, subliniază autorii.

Cele mai extreme scenarii climatice, puțin probabil să aibă loc în acest secol

Această analiză a celor de la Universitatea din Colorado se adaugă unor alte cercetări, realizate de grupuri independente din întreaga lume, conform cărora cele mai extreme scenarii climatice, așa cum sunt anticipate de unii, sunt puțin probabil să aibă loc în secolul acesta, însă, în cadrul unor scenariile medii, acestea sunt „probabile”.

De altfel, un raport de evaluare al IPCC (AR6) publicat în 2021 susține că probabilitatea unor scenarii cu emisii mari este una scăzută.

E nevoie de o perspectivă nouă

În explicaţiile sale, „Este nevoie ca aceste scenarii să fie actualizate mai des. Cercetătorii pot folosi un scenariu care datează din 2005, dar avem nevoie de o perspectivă nouă, demnă de anul 2022”, a spus Pielke Jr.

În concluzie, pe măsură ce efectele încălzirii globale se amplifică, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU a estimat anul trecut, în august, că singura modalitate de a opri tendința alarmantă a creșterii temperaturii medii globale este reducerea profundă a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, experții climatici au avertizat în cadrul COP26 că emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial în 2030 vor fi de aproximativ două ori mai mari decât cele necesare pentru limitarea încălzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata