Incendiile au făcut prăpăd în Europa, au ars 660.000 de hectare

67

Până acum, în Europa au ars 660.000 de hectare. Menționăm că nu doar statele sud-europene au fost afectate de incendii, ci și țări precum Slovenia și Franța.

În anul 2022, nu doar statele mediteraniene au fost lovite de incendii. Astfel, Slovenia a avut parte, după mai multe generaţii, de cel mai cumplit incendiu de pădure. În sudul Franţei sunt evacuaţi în aceste momente mii de persoane.

Comparabil, din cauza diferitelor incendii din Europa a ars deja o suprafaţă de 660.000 ha – o valoare record din 2006, de când se înregistrează de sistemul de infromaţii datele privind incendiile de pădure – Effis.

Din datele acestora anul acesta incendiile nu s-au limitat în principal doar la ţările din zona mediterană cum s-a întâmplat anterior, ci au avut de suferit şi alte regiuni. Astfel Slovenia a avut parte de cel mai cumplit incendiu de pădure de generaţii.

În opinia sa„2022 s-a dovedit a fi până acum un an record”, a afirmat Jesus San-Miguel, coordonator de la Effis. „Seceta şi temperaturile extrem de ridicate au cuprins întreaga Europă.”

Rezultatul este  extinderea enormă a incendiilor de pădure. „Situaţia este neliniştită – iar noi ne aflăm abia în mijlocul sezonului de incendii”.

Până în momentul de faţă, Spania a fost cea mai afectată țară din Europa. Au ars 249.000 de hectare

În contextul european, anul acesta, până acum, ţara cel mai grav lovită a fost Spania cu o suprafaţă arsă de 249.000 ha. Urmează România cu 151.000 şi Portugalia cu peste 75.000 ha. Între timp, în sudul Franţei au avut loc noi valuri de incendii, iar mii de oameni au fost din nou forţaţi să-şi lase casele pradă flăcărilor.

Potrivit informaţiilor comunicate duminică de autorităţile locale din departamentul Aveyron, un incendiu care părea că era pe punctul de a fi stins  a izbucnit din nou cu toată forţa, ducând la distrugerea a încă 500 ha de pământ, iar duminică dimineaţa se ajunsese deja la peste 1.200 ha.

Focul izbucnise lunea trecută, au fost evacuate preventiv 3.000 de persoane, dar după ce focul ajunsese sub control, au revenit. În estul Franţei poliţia a anunţat la sfârşitul săptămânii că accesul în cele mai multe păduri din zona apropiată de graniţa cu Germania a fost interzis pentru a reduce riscul izbucnirii unor noi focare.

În sud-vestul Franţei o ploaie din noaptea spre duminică a permis un scurt răgaz pentru o odihnă după distrugerea a 7.400 ha. Potrivit unui pompier din zonă, „avem o mică pauză, dar lupta încă nu s-a terminat.”  În regiunea Bordeaux se află de sâmbătă zeci de pompieri din Austria inferioară veniţi să ajute, relatează DIE PRESSE.

Sursa: Capital.ro

Citeste cele mai noi știri din business si mediul economic. Financiarul va aduce zilnic știri economice, noutati interne si externe.  Citeste zilnic cele mai noi știri online

articole seo