Începe competiția pentru 2019 in agricultura

Anul trecut, România s-a aflat în plutonul celor mai mari producători europeni la șase culturi vegetale, iar acum incepe competiția pentru podiumul european la producțiile vegetale.

Anul trecut 75,8% din producţia totală de grâu a fost obținută de şapte state membre UE: Franța, Germania, Regatul Unit, România, Polonia, Spania, Italia.

România s-a situat pe locul patru, în Uniunea Europeană, la producția de grâu, cu 7,3% din totalul producției UE, în condițiile în care ponderea culturii grâului în suprafaţa totală cultivată cu grâu în Uniunea Europeană a crescut, faţă de anul precedent, cu 0,5%.

Din producţia totală de porumb boabe 81,6% a fost obținută de şapte state membre: România, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Spania, Bulgaria.

Tare noastra a ocupat primul loc la producția europeană de porumb, fiind și cel mai mare cultivator de porumb boabe din UE (mai mult de o pătrime). Ponderea în totalul culturilor cu porumb europene a crescut, în anul 2018, cu 0,4%, comparativ cu anul 2017.

Citeste si:  O tulpină a virusului gripei porcine care prezintă toate caracteristicile necesare pentru a provoca o viitoare pandemie

Iar la floarea soarelui 90,5% din producţia totală a fost obținută de cinci state membre: România, Bulgaria, Ungaria, Franța, Spania.

România a ocupat primul loc în Europa, la producția de floarea soarelui, și primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui (aproximativ o pătrime din suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui în UE).

84,1% din producţia totală de rapiţă a fost obținută de şapte state membre: Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, România,Cehia, Ungaria. Franța și Germania au obţinut aproximativ jumătate (43,2%) din producţia totală comunitară.

Ne- am plasat pe locul cinci la producția europeană de rapiță și pe locul patru din punctul de vedere al suprafeței cultivate, iar ponderea acesteia în suprafaţa totală cultivată cu rapiţă a Uniunii Europene a crescut cu 0,2%, comparativ cu anul precedent.

Citeste si:  Până pe 28 iulie cererile de plată pentru ajutorul de stat pentru creşterea animalelor

86,1% din producţia totală de soia boabe a fost obținută de cinci state membre: Italia, România, Franța, Croația, Austria. Italia a obţinut 41,1% din producţia de soia boabe a Uniunii.

România a ocupat locul al doilea în UE, la producția de soia boabe (16,1% din totalul UE), și tot pe locul al doilea s-a plasat din punctul de vedere al suprafeței cultivate, după Italia.

Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit, Belgia, România au obtinut 79,5% din producţia totală de cartofi.

Noi amobtinut locul șapte la producția europeană de cartofi și locul patru în ierarhia statelor membre, din punctul de vedere al suprafețelor cultivate, după Polonia, Germania şi Franţa.

sursa digi24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner