Întâlnire de lucru pe tema fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală între Agențiile din România și Slovacia

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, domnul Adrian CHESNOIU, a primit marți, 15 mai 2018, vizita unei delegații din partea Agenției de Plăți din Slovacia, delegație condusă de directorul general al Agenției, domnul Juraj KOŽUCH.

În cadrul întâlnirii de lucru au fost prezentate un scurt istoric și structura Agenției, stadiul implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), fluxurile procedurale pentru măsurile de investiții gestionate, precum și principalele obiective, alocări, cheltuieli eligibile, beneficiari ai măsurilor cuprinse în PNDR 2020. De asemenea, un subiect important pe ordinea de zi a întâlnirii, pe marginea căruia s-au purtat discuții ample, l-a constituit prezentarea instrumentelor financiare din PNDR 2020.

„Sunt încântat să vă primesc azi în Agenția noastră pentru acest schimb de experiență și vă transmit din partea ministrului agriculturii, domnul Petre DAEA și a secretarului de stat, Alexandru POTOR, toate gândurile noastre bune, precum și tot sprijinul pentru acest demers. Colegii mei din Agenție și din cadrul Autorității de Management pentru PNDR vă pot pune la dispoziție informațiile de care aveți nevoie privind instrumentele financiare și vă asigur de tot sprijinul Agenției în acest sens. Sunt convins de faptul că și noi vom avea de învățat multe lucruri de la dumneavoastră și cred că întâlnirea aceasta a cooperării și a schimbului de experiență dintre Agenții va conduce la progres de ambele părți.” a precizat directorul general al AFIR, domnul Adrian CHESNOIU.

Totodată, reprezentanții AFIR au abordat în timpul întâlnirii de lucru și alte subiecte de interes pentru colegii din cadrul Agenției de Plăți din Slovacia, cum sunt bazele de date cu prețuri de referință implementate la nivelul AFIR, dar și managementul riscurilor și al neregulilor ce pot apărea în implementarea proiectelor de investiții finanțate cu fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală.

„Apreciem deschiderea dumneavoastră pentru care vă mulțumim. Considerăm extrem de utilă această întâlnire și contăm pe experiența voastră pentru a ne ajuta să implementăm cu succes instrumentele financiare în țara noastră.” a menționat directorul general al Agenței de Plăți din Slovacia, domnul Juraj KOŽUCH.

În partea a doua a întâlnirii au fost prezentate măsuri privind prevenirea fraudelor conform legislației comunitare, tipuri de nereguli întâlnite în cadrul Politicii Agricole Comune, precum și exemple concrete de nereguli întâlnite de experții români în implementarea proiectelor finanțate de AFIR, prin intermediul PNDR 2020.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata