Irimescu (MADR): 500.000 de euro vor fi alocaţi pentru reţeaua de ataşaţi agricoli; primul va ajunge în Iordania

5

România va avea primul atașat agricol în Iordania până la finele lunii martie, suma totală alocată pentru cei 10 -11 atașați agricoli fiind estimată la 500.000 de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferință de presă.

„Voi avea, în cadrul noii organigrame, un servicu de comerț exterior și promovare iar atașații agricoli vor intra în cadrul acestui serviciu. Hotărârea de Guvern se află deja la Ministerul de Externe și la celelalte 5 ministere avizatoare și sper ca în trei săptămâni să fie adoptată. După aceea va mai fi încă o Hotărâre de Guvern, deci alte trei săptămâni, cu măsurile de aplicare și după aceea vom anunța desfășurarea concursului printre cei 9.000 de angajați ai Ministerului Agriculturii. Poate participa oricine respectă niște condiții. Vor fi examene extrem de corecte și vă garantez că nu va fi nimeni admis fără sa răspundă corespunzător chestionarului din examen”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat că doar un euroconsilier din MADR care vorbește araba și care este foarte pregătit pentru acest domeniu nu va da examen.

„O să am și un tânăr care nu va da examen, este un euroconsilier care știe limba arabă și nu am alt vorbitor de limba arabă. Știe extrem de bine sectorul și va pleca în Iordania. Sper ca până la sfârșitul lunii martie să ajungă la post dintre cei 11-12 atașați pe care ni i-am propus. Inițial am zis 10 atașați, dar a venit suplimentar Egiptul, o destinație importantă a exporturilor noastre și Geneva, pentru că de ani de zile mi s-a solicitat trimiterea la post a unui expert pe agricultură, acolo unde este sediul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Nu știm încă exact, vom revedea lista capitalelor unde vor ajunge acești atașați. Doream și în Republica Moldova dar nu știu dacă nu va fi interpretat politic. În opinia mea, viitorii atașați trebuie să știe foarte bine OMC, cu cei trei piloni: susținerea pe piață, susținerea exporturilor și accesul pe piață”, a explicat Irimescu.

În privința costurilor, șeful de la Agricultură a subliniat că acestea nu vor fi foarte mari, suma estimată pentru toți atașații fiind în jur de 500.000 de euro pe an, respectiv 40.000 de euro pe atașat.

„După calculele mele un atașat agricol își defășoară activitatea în ambasade, care au și spații de cazare. În cazul în care nu au trebuie să oferim cazare, iar salariile nu sunt foarte mari, respectiv undeva la 2.000 de euro, înmulțit cu 12 atașați sunt 24.000 euro și dacă mai adăugăm cheltuielile cu cazarea, acolo unde este cazul, nu cred că vom depăși 40.000 de euro pe atașat și ajungem cu o sumă care nu va depăși 500.000 de euro pe an. Dacă ne uităm câți bani pierde România pe dezvoltare rurală, nu cred că este o sumă mare”, a adăugat Irimescu.

O primă variantă cu țările unde vor ajunge atașații agricoli a fost anunțată în luna decembrie și era vorba de Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt și Israel.

Decizia de a trimite atașați agricoli în anumite țări viza în primul rând creșterea exporturilor de produse agroalimentare românești și promovarea acestora pe noi piețe.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, România a intrat pe excedent în comerțul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2015, exporturile avansând cu 7,6% față de perioada corespunzătoare din 2014, până la 4,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 4,16 miliarde euro, un plus de 17,3%.

„Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din primele nouă luni ale anului 2015 a fost de 31,1 milioane de euro, în scădere puternică față nivelul de 349,6 milioane de euro înregistrat în aceeași perioadă din 2014. România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 4,2 miliarde de euro, cu 297,1 milioane de euro mai mult față de perioada corespunzătoare din 2014, iar importurile, în sumă de 4,16 miliarde de euro, au crescut în ritm mai intens, depășind cu 615,6 milioane de euro valoarea consemnată în primele nouă luni din 2014”, arată MADR.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerțul agroalimentar al României. Astfel, în primele nouă luni din anul 2015, livrările de produse agroalimentare către această destinație au avut o pondere valorică de 63%, iar achizițiile din statele membre au deținut o pondere de 80,8%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata